Zástupci Třebíče a jihokorejského města Ulju-Gun podepsali memorandum o porozumeˇní

Zástupci Třebíče a jihokorejského města Ulju-Gun uzavřeli dnes memorandum o porozumění. Jeho hlavními tématy jsou jaderná bezpečnost, místní rozvoj, propagace města a zřízení koordinační kanceláře, která se bude starat o vzájemnou výměnu zkušeností a komunikaci.

uniweb weby

Delegace slozˇena´ ze zástupců Energetického Trˇebi´cˇska, Okresni´ hospoda´rˇske´ komory Trˇebi´cˇ, Krajske´ hospoda´rˇske´ komory Vysocˇina, starostu° Rouchovan a Dukovan, za´stupcem meˇsta Trˇebi´cˇe a firmy Nuvia se začátkem roku setkala v Jizˇni´ Koreji se za´stupci firem a instituci´ zaměřených na jadernou energetiku.

Delegace jednala s vedeni´m meˇsta Ulju-gun, na jehozˇ samospra´vni´m u´zemi´ je provozova´na jaderna´ elektra´rna, a s vedeni´m spolecˇnosti KHNP, potencia´lni´m dodavatelem vy´stavby 5. bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Cˇesˇti´ za´stupci navsˇti´vili také KORAD, což je instituce zajisˇtˇuji´ci´ ulozˇeni´ radioaktivni´ch odpadu°. Česká delegace se zaji´mala o jaderne´ bloky Shin-Kori 4, což je první část reaktoru APR1400, která je již v provozu. Navštívili Shin-Kori 5 a 6, tedy části reaktoru APR1400, které jsou před spuštěním, a které jsou ve výstavbě ve Spojených arabských emirátech. Pozornost zameˇrˇili i na zkusˇenosti stroji´renske´ firmy Doosan Heavy Industries and Construction, mateřské společnosti Dosan Škoda Power, ktera´ vyra´bi´ komponenty do jaderny´ch elektra´ren.

Beˇhem této pracovní cesty vznikla mysˇlenka mozˇne´ho nastaveni´ budouci´ spolupra´ce mezi obeˇma meˇsty, regiony nebo organizacemi, ktere´ je sdruzˇuji´. Záměrem spolupráce je prˇedevsˇi´m vy´meˇna zkusˇenosti´ a vza´jemne´ sdi´leni´ prakticky´ch poznatku° regionů, které mají na svém území jaderné elektrárny.

Spolupra´ce mezi Jizˇni´ Koreou a regionem Dukovanska pokračuje i letos

Sdružení Energeticke´ Trˇebi´cˇsko pořádá v Třebíči sérii kulatých stolů s potenciálními dodavateli výstavby nových jaderných zdrojů v Dukovanech. V květnu loňského roku na kulatý stůl přijela korejská KHNP.  Starostům a firmám představili reaktor EU-APR a APR1000, tedy potenciální reaktor pro projekt náhrady stávajících bloků v Dukovanech.  Vedle technických a bezpečnostních parametrů seznámili účastníky kulatého stolu také s představou spolupráce v regionu.

Vloni v létě se zapojili jihokorejští studenti a zaměstnanci KHNP do dobrovolnické činnosti v zařízeních sociálních služeb na Třebíčsku. Pokračovat budu i letos. V těchto dnech se finalizuje program dobrovolnické pomoci, která s sebou přinese také finanční podporu pro mladé fotbalisty, hokejisty a neziskovky. Korejští dobrovolníci přijedou na Třebíčsko v srpnu.

O spolupráci ČR a Jižní Koreji

Česká republika je pro Jižní Koreu významným partnerem v oblasti obchodu a průmyslu. Úspěch v tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů patří mezi klíčové priority společnosti. KHNP již více než 40 let staví a provozuje nejspolehlivější jaderné reaktory a jejich projekty dodržují časový harmonogram výstavby i sjednaný rozpočet. Pro český projekt počítá s reaktory generace III+, osvědčenou technologií, která splňuje nejvyšší bezpečnostní standardy.

Hlavním cílem společnosti je prohloubit spolupráci s českým energetickým průmyslem a lokálními firmami, které chce KHNP zapojit v maximální míře do svého dodavatelského řetězce.  Služby českých dodavatelů do jaderného průmyslu jsou podle ní na špičkové úrovni a s řadou z nich již spolupráci zahájila. „Naší snahou je nejen seznámit Českou republiku s našimi technologiemi, ale také navázat skutečná přátelství s lidmi, kteří s těmito technologiemi žijí v těsném sousedství,“ řekl Harry Chang z KHNP.

O společnosti KHNP

KHNP je státem vlastněná společnost s více než 40letou tradicí ve výstavbě a provozování jaderných a vodních elektráren. Jako jeden z lídrů jaderného energetického průmyslu ve světě spolupracuje na projektech a je spolehlivým dodavatelem jaderných reaktorů. Firma v současnosti provozuje 24 jaderných elektráren a dalších 9 buduje ve Spojených arabských emirátech a Koreji. Moderní reaktory generace III+ EU-APR a APR1000 nabízejí nejmodernější prvky pasivní bezpečnosti, ochranu v případě havárie velkého letadla a kybernetické bezpečnosti.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 20.06.2018 06:04




0 +
 

Hlavní zprávy