Barokní hudba zněla na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského 2015, který probíhá v těchto dnech v Jaroměřicích nad Rokytnou, v Dalešicích a ve Valči, se pomalu blíží ke svému závěru.

uniweb weby

V úterý 11. srpna proběhl v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou koncert s barokním repertoárem pod názvem Salva Regina (Zdrávas královno).

/uws_images/firmy/083199/clanky/barokni-hudba-znela-na-zamku-v-jaromericich-nad-rokytnou/000001_h.JPG

Czech Virtuosi, foto: Zbyněk Hobza

Stěžení částí programu byla jedna z nejslavnějších modliteb Salve Regina a moll pro soprán, mezzosoprán, smyčce a continuo (Domenico Scarlatti) a Salve Regina c moll pro soprán, smyčce a continuo (Giovanni Battista Pergolesi) a Stabat Mater (Stála matka) pro soprán, mezzosoprán, smyčce a continuo (Giovanni Battista Pergolesi).
/uws_images/firmy/083199/clanky/barokni-hudba-znela-na-zamku-v-jaromericich-nad-rokytnou/000002_h.JPG

Lucie Hilscherová

Po obsahové stránce byl program koncertu pojat jako průřez životem Marie – od zvěstování, přes narození Krista až po nanebevzetí.
Vzhledem k tomu, že koncert se konal několik dnů před svátkem Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna), byla jeho ideová stránka protknuta duchem mariánských oslav.
/uws_images/firmy/083199/clanky/barokni-hudba-znela-na-zamku-v-jaromericich-nad-rokytnou/000003_h.JPG
Neméně významnou součástí programu byla procítěná kantáta II pianto di Maria pro mezzosoprán, smyčce a continuo (Giovanni Battista Ferrandini) a orchestrální skladby barokních italských hudebních skladatelů (Antonio Vivaldi Concerto G dur alla rustica pro smyčce a continuo RV 151 a Arcangelo Correli Concerto grosso D dur pro smyčce a continuo op. 6 č. 4).
/uws_images/firmy/083199/clanky/barokni-hudba-znela-na-zamku-v-jaromericich-nad-rokytnou/000004_h.JPG

Michaela Šrůmová

Program pro dva sólové hlasy (Michaela Šrůmová – soprán a Lucie Hilscherová – mezzosoprán) a komorní orchestr (Czech Virtuosi na čele s uměleckým vedoucím Karlem Procházkou), který se uskutečnil v chrámu sv. Markéty na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou se nesl ve znamení procítěného souznění a duchovní atmosféry. Nadšené publikum, čítající na 250 hostů, odměnilo účinkující dlouhotrvajícím upřímným aplausem, na jehož základě došlo i na bonus ve formě jedné skladby navíc mimo plánovaný program.
Festival končí v sobotu 15. srpna.


Autor: Jana Bečková

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 12.08.2015 00:00



0 +
 

Hlavní zprávy