Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského začíná

Sedmnáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského odstartuje v sobotu 1. srpna a potrvá až do soboty do 15. srpna.

uniweb weby

Na programu letošního ročníku, jehož hlavním partnerem je Skupina ČEZ, bude hned deset koncertů.
Dramaturgie festivalu je i v letošním roce zaměřena převážně na prezentaci vokálního umění. Nabídne koncerty klasické hudby a neopomíjí ani známá jména české populární scény. Už potřetí v historii zahájí festival v sobotu 1. srpna laureáti Světové operní soutěže Plácida Dominga Operalia.
Pozvání pořadatelů letos přijala španělská sopranistka Auxiliadora Toledano a korejský tenorista Jaesig Lee. Na programu zahajovacího koncertu budou scény z oper italských skladatelů Gaetana Donizettiho, Giuseppe Verdiho, Almicara Ponchielliho, Giacoma Pucciniho a představitele francouzského romantismu Charlese Gounoda. V jaroměřickém zámeckém parku doprovodí sólisty zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou italského dirigenta Sebastiana Rolliho.
Festival v letošním roce připravil rozšířenou řadu komorních koncertů. Na prvním z nich vystoupí v úterý 4. srpna v jaroměřickém chrámu sv. Markéty Schola Gregoriana Pragensis, mužský sbor, jehož doménou se stal gregoriánský chorál. Soubor se svým uměleckým vedoucím Davidem Ebenem na festival zavítá po deseti letech s programem Posvátná znamení. Ten je věnován symbolice v křesťanské liturgii.
O den později proběhne na zámku ve Valči u Hrotovic Večer ruských písní. „Chtěla jsem ukázat rozmanitost melodií a nálad ruských písní a seznámit českého posluchače se zajímavou a pro něj neznámou tvorbou 2. poloviny 19. století až po Sergeje Rachmaninova, jehož dílo patří už k moderním opusum počátku 20. století,“ říká sama hlavní interpretka večera, sopranistka Tatiana Teslia.
Spolu s klavíristou Michalem Bártou přednese ruská pěvkyně také písně Michaila Ivanoviče Glinky, Nikolaje Rimského-Korsakova nebo Petra Iljiče Čajkovského.
V pátek 7. srpna je na nádvoří pivovaru v Dalešicích naplánováno vystoupení přední české zpěvačky Lenky Dusilové. Několikanásobná držitelka Cen Anděl v kategorii Zpěvačka roku se dnes věnuje své kapele Baromantika i sólovým koncertům. Lenčin recitál bude expedicí do jejího současného hudebního světa a zahrne i mnohé skladby z jejích posledních alb.
Olympic Plugged patří k nejžádanějším koncertům letošního ročníku. Skladby lídra legendární české rockové kapely Petra Jandy provede s Olympikem v sobotu 8. srpna v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou Komorní filharmonie Pardubice za řízení dirigenta Kryštofa Marka. Autorem nevšedních orchestrálních aranží je Martin Kumžák.
Od opery k tangu je název komponovaného hudebního večera mezzosopranistky Barbory Martínkové-Poláškové a pražského klavírního kvarteta Ensemble Martinů. V neděli 9. srpna zazní v Sále předků jaroměřického zámku árie Wolfganga Amadea Mozarta, Gioacchina Rossiniho, Georgese Bizeta, ale také Cigánské melodie Antonína Dvořáka a populární skladby autorů druhé poloviny 20. století Alexeje Frieda a Ástora Piazzolly.
Do jaroměřického chrámu sv. Markéty se festival vrátí v úterý 11. srpna koncertem duchovní hudby Salve Regina. V předvečer blížící se mariánské slavnosti Nanebevzetí Panny Marie zazpívají sopranistka Michaela Šrůmová a mezzosopranistka Lucie Hilscherová výběr skladeb barokních autorů Domenica Scarlattiho, Giovanniho Battisty Pergolesiho a Giovanniho Battisty Ferrandiniho v doprovodu komorního orchestru Czech Virtuosi. Soubor na koncertě nabídne i několik samostatných skladeb.
Večer s názvem Klenoty vrcholného baroka uvede ve středu 12. srpna v Sále předků jaroměřického zámku přední český hobojista Vilém Veverka. Ke spolupráci přizval kolektiv mladých dynamických hudebníků Ensemble 18+, aby na jediném čistě instrumentálním koncertě letošního ročníku prezentoval poutavý program z děl Alessandra Marcella, Antonia Vivaldiho a Georga Philippa Telemanna.
Příznivci Dana Bárty & Illustratosphere se mohou těšit na čtvrtek 13. srpna. Na nádvoří zámku ve Valči zpěvák představí průřez celou svou tvorbou. Zahraje novinky z aktuálního úspěšného alba Maratonika a přidá i staré skladby v novém kabátě.
Závěr festivalu bude patřit dramatickému oratoriu Gioacchina Rossiniho Stabat Mater. Rossini se při práci nechal inspirovat středověkým latinským textem o ukřižování Krista, který je základem mnoha zhudebnění velikonočního příběhu. Skladbu pro sóla, smíšený sbor a orchestr nastuduje s Českým filharmonickým sborem Brno, Moravskou filharmonií Olomouc a sólisty Janou Šrejma Kačírkovou, Václavou Krejčí Houskovou, Alešem Brisceinem a Martinem Gurbal’em výrazný představitel současné generace mladých českých dirigentů Jakub Klecker. Barev ný svět pohádek – můj svět V rámci doprovodného programu festivalu proběhne výstava Barevný svět pohádek – můj svět, kterou letos pořádá Denní centrum Barevný svět, o. p. s., ve spolupráci s občanským sdružením APLA – Vysočina. Výstava je sestavena z děl autorů s mentálním a kombinovaným postižením a autismem. Předlohou se jim stal svět snů, fantazie a pohádek. Spolu s klienty Denního centra Barevný svět, o. p. s., vystavuje své veselé kresby Filip Zápotočný, mladý muž s Aspergerovým syndromem. Vernisáž se uskuteční v sobotu 1. srpna v 18.30 ve výstavních prostorách kavárny Splněný sen na nádvoří zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Výstava potrvá do konce měsíce srpna.

Více informací na: www.arskoncert.cz

Autor: Jaroslav Kocurek


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 30.07.2015 00:00



0 +
 

Hlavní zprávy