Už jen do konce září bude hrad Roštejn otevřen veřejnosti

V neděli 30. září 2018 v 17 hodin bude pro letošní rok oficiálně uzavřen hrad Roštejn. Tato pobočka Muzea Vysočiny Jihlava prochází rozsáhlou rekonstrukcí v rámci realizace projektu Hrad Roštejn – zpřístupnění nových expozic. „Na měsíc říjen jsou naplánovány stavební práce, které se dotýkají hlavního vstupu do objektu. Z těchto důvodů je nezbytné hrad uzavřít, aby nedošlo k úrazu návštěvníků.

0

Před 6 roky

Havlíčkův Brod má nové sportovní zázemí Na Losích

Za účasti hejtmana Jiřího Běhounka dnes bylo slavnostně uvedeno do provozu modernizované sportoviště Na Losích v Havlíčkově Brodě. V průběhu rekonstrukce za 37 milionů korun doznal největší změny atletický ovál, kdy původní škvárový povrch byl nahrazen moderním odpruženým tartanem.

0

Před 6 roky

V hlavním městě českého strakatého skotu zazářili chovatelé z Pelhřimovska

Na konci minulého týdne ožila Radešínská Svratka tradiční národní výstavou, konal se zde 14. ročník Dne českého strakatého skotu. V konkurenci 24 chovatelů s 90 kusy skotu zemědělci z VOD se sídlem v Kameni získali ocenění za mladší i starší šampionku a navíc si odvezli cenu i za nejlepší kolekci krav.

0

Před 6 roky

Začíná stavba Tatry. Hlavními montéry budou žáci z Třebíče

Půl roku bude parta středoškoláků z krajské průmyslovky v Třebíči stavět Tatru. Po úspěšných projektech Postav si svoje auto a Postav si svůj traktor se laťka obtížnosti ještě o kus zvedla a Střední průmyslová škola v Třebíči kývla na Tatru. „Ze stovek dílů, které už o prázdninách do Třebíče přivezly dva kamiony, začnou do tří týdnů teenageři stavět Tatru Phoenix 4x4.

0

Před 6 roky

Vysočina oslaví 100 let republiky rekordním sázením lip

Chystá se nový rekord oslavující výročí 100 let republiky. Bude čistě vysočinský a má ambici zanechat o sobě poselství dalším generacím. „Lidé po celé Vysočině se mohou od 19. do 28. října 2018 připojit k oslavám 100 let od založení ČSR sázením našich národních stromů. V rámci regionu se pokusíme vysázet nejvíc lip v jednom kraji v průběhu 10 dnů a zapsat akci do České knihy rekordů,“ říká Jakub Marek z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

0

Před 6 roky

VIDEO: U nás v kraji

Televizní magazín vysílaný Jihočeskou televizí přináší každý týden zprávy o aktuálním dění v Jihočeském kraji.

0

Před 6 roky

Kraj posílá další peníze na zajištění sociálních služeb, nejvíce na pečovatelské služby

Zastupitelstvo Kraje Vysočina dnes odsouhlasilo rozdělení více než 7,5 miliónu korun pro nutné dofinancování služeb v některých specifických případech sociálních služeb. Ve všech případech se jedná o finanční pomoc poskytovatelům, které nezřizuje kraj

0

Před 6 roky

Polní den v Senožatech. Pěstitele brambor z celé Evropy trápí dlouhodobé sucho

V minulém týdnu se v Senožatech u Humpolce uskutečnil polní den věnovaný pěstování a prodeji brambor. Šlechtitelé, pěstitelé a prodejci brambor z České republiky, Holandska, Německa, Francie a Španělska diskutovali o současných podmínkách pěstování této oblíbené plodiny v Evropě, vlivu dlouhodobého sucha na jejich produkci i letošním propadu produkce brambor v milionech tun v celoevropském měřítku.

0

Před 6 roky

S Vysočinou do Evropy

Kraj Vysočina vyhlašuje již podesáté úspěšnou vědomostní soutěž. „Do soutěže se můžou hlásit studenti, kteří se vzdělávají v denním studiu v oborech středních škol se sídlem na území Kraje Vysočina.

0

Před 6 roky

Začal nový školní rok. Hejtman Jiří Běhounek se pozdravil s 24 novými prvňáčky v Žirovnici

Po dvou měsících prázdnin začíná nový školní rok. S velkým očekáváním a radostí do lavic na Vysočině usedlo hlavně 5169 prvňáčků. Každý z nich se už dnes mohl těšit z bezpečného kufříku od Kraje Vysočina, ve kterém jsou pro děti připraveny cyklolékárničky, reflexní vestičky, omalovánky, skládačky nové Tatry, edukativní omalovánky a pexesa. „První školní den je velká událost nejen pro prvňáčky, ale i pro jejich rodiče.

0

Před 6 roky

Střední školy na Vysočině začnou školní rok v novém. Kraj investoval do jejich modernizace stovky miliónů korun

V letošním roce je v případě krajského středního školství na Vysočině naplánováno k realizaci devět desítek oprav, investic a modernizací. Zhruba 80 % z nich se muselo stihnout dokončit během dvou měsíců letních prázdnin. „Veškeré plánované akce v rezortu školství související s majetkem nás přijdou na 621 miliónů korun, z toho 237 miliónů korun půjde z krajského rozpočtu, se zbytkem pomohou evropské dotace,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

0

Před 6 roky

Moravské Budějovice mají Plán ochrany památkové zóny

V srpnu byl Krajským úřadem Kraje Vysočina vyhlášen první Plán ochrany památkové zóny na území Kraje Vysočina. Zákon o památkové péči tuto možnost nabízí sídlům, která mají na svém území památkovou rezervaci nebo zónu, již od roku 2008. Vzhledem k časové náročnosti a k rozsahu prací, jenž zpracování plánů vyžaduje, má doposud prohlášen plán ochrany pouze několik sídel. Mezi nimi je vedle např. Hradce Králové a Jablonce nad Nisou od letoška také město Moravské Budějovice.

0

Před 6 roky

Proletí 100letí: Piknik s dechovkou v jihlavském parku u VŠPJ u autobusového nádraží

Velké oslavy 100 let republiky na Vysočině se blíží. Ale ještě než se „rozsvítí“ 15. září 2018 dort na jihlavském náměstí je připravena hudební produkce pro seniory 30. srpna 2018 v areálu staré nemocnice vedle autobusového nádraží v Jihlavě. Od 16:00 hodin bude hrát Malá muzika Nauše Pepíka z Horažďovic a v 18:00 hodin začne koncert skupiny Pražce z Luk nad Jihlavou. POZOR – dechovkový piknik začíná 30. srpna 2018 v 16:00 hodin v parku vedle autobusového nádraží v Jihlavě. Připravena bude ochut

0

Před 6 roky

Na Vysočině se daří řešit péči o lidi s autismem

Problematikou péče o lidi s poruchou autistického spektra a nastavením mechanismů, které doposud v České republice chybí, se zabývala při své návštěvě Domova Jeřabina předsedkyně Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radka Maxová.

0

Před 6 roky

Děti, studenti i senioři mohou od září jezdit se slevou ve veřejné autobusové i vlakové dopravě

I na Vysočině bude od 1. září 2018 platit nový ceník veřejné autobusové a vlakové dopravy. Do obvyklých tarifů se promítnou slevy jízdného, které nařídila Vláda ČR. Na 75% slevu dosáhnout děti do 18 let, studenti do 26 let a senioři nad 65 let. „ Vzhledem k tomu, že o zavedení zvýhodněného jízdného rozhodují sami dopravci, uzavřel Kraj Vysočina se všemi linkovými autobusovými smluvními dopravci dodatky ke smlouvám o zajištění základní dopravní obslužnosti, a avizované slevy bude poskytovat všech

1 0

Před 6 roky