Barokní výstava na třebíčském zámku

Výstava Klobouk, hůl a růženec s podtitulem Barokní zbožnost a poutní místa (nejen) na Třebíčsku začíná vernisáží ve čtvrtek 29. června, pro veřejnost bude přístupná od pátku 30. června v konírně na zámku v Třebíči a potrvá do 15. října.

uniweb weby

„Baroko všemi smysly je název letošní kampaně agentury Czech Tourism, která prezentuje Českou republiku domácím i zahraničním turistům. Rovněž Muzeum  Vysočiny Třebíč na letošní  letní sezónu připravilo výstavu, v jejímž podtitulu se objevuje téma baroko. Chceme našim návštěvníkům ukázat některé barokní stavby a poutní místa se vztahem k regionu. Putování na posvátná místa spojená s událostmi zvláštního významu je jev společný všem náboženským tradicím. 

Během středověku se poutní tradice stala pevnou složkou evropské kultury, ale svého zlatého věku dosáhla až v 17. a 18. století. Lidové poutě v období baroka představovaly jednu z misijních možností. Velkolepá barokní chrámová architektura proslulých stavitelů převzala obraz nebeského Jeruzaléma, dokázala harmonicky propojit duchovní a hmotnou stránku života. Barokní krajina ožila drobnými sakrálními stavbami, kapličkami, Božími muky, ale i hostinci, v nichž poutníci odpočívali. Současně dosáhl svého vrcholu mariánský kult. Mapa poutních míst a tras se zaplnila vyhlášenými chrámy, na Třebíčsku například kostel Narození Panny Marie v Přibyslavicích nebo mariazellská bazilika v nedalekém Rakousku, ale i menšími kostely a kaplemi, poskytujícími duchovní zázemí domácím věřícím. 

Naše výstava se snaží ukázat barokní sakrální architekturu prostřednictvím panelů s fotografiemi barokních objektů: 30. léta minulého století versus současnost. Ale instalace není jen dvojrozměrná. Panely jsou doplněny barokními plastikami světců, lidovými plastikami, korouhvemi, modlitebními knížkami či kněžskými ornáty. Při výpůjčkách trojrozměrných předmětů jsme spolupracovali s Biskupstvím brněnským,“ popisuje Božena Kabelíková z Muzea Vysočiny Třebíč.

Vernisáž je ve čtvrtek 29. června od 17.00.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 27.06.2017 13:35




0 +
 

Hlavní zprávy