Bobr evropský žije v řekách Vysočiny, svoje značky zanechává na jejich březích

Břehy podél řeky Sázavy, Balinky, Oslavy či Jihlavy lemují na řadě míst Vysočiny stromy a keře, které okousali členové populace bobra evropského. Během zimy tvoří právě dřevní hmota až devadesát procent potravy těchto hlodavců.

uniweb weby

Stravu bobra evropského jako býložravce tvoří rostliny v tocích nebo na březích podél řek, jednotlivé typy vegetace se sezonně proměňují. „V průběhu května až září konzumuje zejména byliny, rákos nebo zemědělské plodiny. V zimních měsících se jeho potrava skládá převážně z měkkých dřevin, jako jsou topoly a vrby. Nejvíce škod na dřevinách proto působí právě v období říjen až duben, z pokácené dřeviny postupně spotřebovávají kůru, lýko a tenké větve,“ popisuje Martina Kratochvílová z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina v Jihlavě. 
Správci ploch podél řek tak musí brát v úvahu při probírkách porostů sezonnost potravní nabídky, protože například odstranění dřevin v zimním období může představovat nejen zásah do biotopu zvláště chráněného druhu, ale hlavně dochází k nadbytečnému poškozování dalších dřevin, které bobr evropský okusuje. Proto by měly být poškozené dřeviny odstraněny nejdříve v dubnu.
„Kraj Vysočina ale žádosti o uhrazení škod způsobených bobrem evropským eviduje jen výjimečně. Zástupci povodí o finanční náhradu žádali v minulosti pouze jednou. V praxi evidují škody na břehových porostech a poškozené dřeviny vývraty i bobrem evropským odstraňují společně,“ dodává Martina Kratochvílová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 21.01.2017 12:13




0 +
 

Hlavní zprávy