Brodská Charita už sčítá výsledky tříkrálové sbírky, ta končí až v neděli

Havlíčkobrodsko a Humpolecko zažily o uplynulém víkendu hlavní tříkrálové koledování. Osmnáctá Tříkrálová sbírka se uskutečnila i ve dvou největších městech na území Oblastní charity Havlíčkův Brod, a to v Havlíčkově Brodě, kde ji už v pátek 5. ledna odstartovala tradiční „Ředitelská“ Tříkrálová koleda, a v Humpolci, kde se koledníci sešli před farou na Horním náměstí v sobotu 6. ledna.

uniweb weby

Připomněli si příběh příchodu tří králů k právě narozenému Ježíškovi. Největší dobrovolnická akce v republice skončí v neděli 14. ledna. Výsledky sbírky na Havlíčkobrodsku a Humpolecku bude havlíčkobrodská Charita postupně uveřejňovat na svém webu a Facebooku. 

Na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě měli všichni zájemci možnost se v pátek 5. ledna dopoledne zastavit u Tříkrálového stánku, kde na ně čekaly teplý čaj na zahřátí a hlavně veškeré odpovědi na jejich otázky týkající se Tříkrálové sbírky na Havlíčkobrodsku a Humpolecku. Hned ráno ke stánku dorazili také představitelé města Havlíčkův Brod – starosta Jan Tecl a místostarostové Ivana Mojžyšková, Čeněk Jůzl a Libor Honzárek, aby přispěli do kasičky „ředitelským“ třem králům. Letos na poslední chvíli onemocněl ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Jiří Jedlička, jeden z králů, a tak jej nahradila statutární zástupkyně havlíčkobrodské Charity a zároveň koordinátorka Tříkrálové sbírky na našem území Jana Dománková. V roli Kašpara a Baltazara se tradičně představili ředitel nemocniční lékárny Vít Vodrážka a ředitelka havlíčkobrodské Charity Anna Blažková. Po požehnání starostovi a místostarostům se tři králové vydali přát zdraví a štěstí do obchodů a institucí sídlících v centru města. Do domácností pak skupinky koledníků, jichž bylo celkem šestatřicet, přicházely v sobotu 6. ledna. 

Ve stejný den se sbírka konala i v Humpolci, kde ji i tentokrát zahájil tradiční živý betlém před farou na Horním náměstí. Nadprůměrně teplé počasí dovolilo, aby představitelka Panny Marie chovala skutečné miminko, což se loni během extrémních mrazů nepoštěstilo a malého Ježíška tak výjimečně ztvárnila panenka. Před farou se sešel hojný zástup přihlížejících, který sledoval příjezd tří králů na koních. Ti se nejdříve zastavili před tamní radnicí, kde na ně z balkonu promluvil král Herodes, aby se nakonec o kus dál poklonili narozenému Ježíškovi. Požehnání od pátera Pavla Hroznaty Adamce, O.Praem si vyslechl rekordní počet skupinek tří králů. „Dohttp://www.hb.charita.cz města se jich totiž letos rozuteklo celkem devětadvacet,“ prozradila koordinátorka Tříkrálové sbírky Jana Dománková. 

O den později tři králové přinesly do kostela svatého Mikuláše v rámci nedělní mše svaté jako oběť tříkrálové kasičky a páter Hroznata Adamec poděkoval všem, kteří se na organizaci i hladkém průběhu koledy ve městě podíleli. Odpoledne se navíc v sále humpolecké základní umělecké školy konal Tříkrálový koncert v podání pěveckého uskupení Tucet. 

Do letošní Tříkrálové sbírky se na Havlíčkobrodsku a Humpolecku zapojilo a ještě zapojí bezmála 90 měst a vesnic. Po několikaleté pauze k nim patří i Bartoušov. Na organizátory tak čeká počítání výtěžku z téměř 450 tříkrálových kasiček. „Předpokládáme, že celkový výtěžek budeme znát do konce ledna. Zájemci mohou průběžné výsledky sledovat na našich webových stránkách,“ dodala Jana Dománková. Peníze v kasičkách z roku 2018 pomohou nakoupit šestnáct aut do terénních služeb, přičemž největší část nákladů pokryje dotace z Evropské unie. Díky novým vozidlům bude možné zachovat a dále rozvíjet kvalitní péči, kterou charitní pracovníci poskytují potřebným lidem přímo v jejich domácnostech. 

Více informací o Tříkrálové sbírce je k dispozici na webové stránce www.trikralovasbirka.cz. O sbírce na Havlíčkobrodsku a Humpolecku budou detaily postupně uveřejňovány na webu www.hb.charita.cz a na facebookové stránce Oblastní charita Havlíčkův Brod. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Související
Nejčtenější
Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.


Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.





Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.


Hlavní zprávy