Charita v Pelhřimově pořádá pošesté Dny domácí hospicové péče

Už pošesté bude Pelhřimov místem, kde se odborníci i veřejnost setkají na Dnech domácí hospicové péče. Pořádá je Oblastní charita Pelhřimov ve dnech 6. až 17. listopadu. Domácí hospicová péče pomáhá nevyléčitelně nemocným v jejich přirozeném prostředí. Cílem právě této akce je jak po odborné, tak i laické a zároveň lidské stránce hovořit o nelehkém tématu umírání.

uniweb weby

„Téma letošních Dnů domácí hospicové péče je Dětská paliativní péče. Zástupci pelhřimovské charity se v loňském roce zúčastnili velké konference na toto téma v Olomouci, kde navázali kontakty s odborníky. Právě ve fakultní nemocnici v Olomouci se této péči intenzivně věnují a mají velmi cenné zkušenosti,“ přibližuje Markéta Fuchsová, koordinátorka Dnů Domácí hospicové péče v Pelhřimově. Cyklus akcí začne 6. listopadu dopolední přednáškou na obecnější téma „Sešit pro děti, kterým někdo zemřel, pro studenty pelhřimovského gymnázia. V 17.00 bude v rámci programu sloužit Mši svatou opat Želivského kláštera Jaroslav Jáchym Šimek, který také přijal pozvání na setkání s veřejností od 18.30 do hudebního oddělení Městské knihovny Pelhřimov. Vstupné z této akce bude vloženo na konto Veřejné sbírky Oblastní charity Pelhřimov Pomozte nám pomáhat. 

Nejen pro odbornou veřejnost, tedy lékaře, zdravotní sestry, sociální pracovníky a další je určena celodenní konference „Hospicová péče se netýká pouze dospělých“. Ta proběhne v úterý 7. listopadu od 10.00 do 16.00 v zasedací místnosti městského úřadu. „Mezi řečníky konference patří právě odborník z Fakultní nemocnice Olomouc, hostem bude také zástupce Cesty domů, vůbec první Domácí hospicové péče v ČR, představí se také Zlatá rybka, nadační fond, který plní dětem přání. Samozřejmě nebudou chybět ani domácí odborníci z řad charity a nemocnice,“ upřesňuje Markéta Fuchsová a pokračuje: „Ve čtvrtek 9. listopadu nás čeká workshop přímo na gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice. Letos poprvé jsme oslovili konkrétní oddělení, kde si myslíme, že by byla naše spolupráce přínosná a potřebná. Budeme tedy zjišťovat, jak by naše spolupráce a pomoc mohla fungovat. Před několika lety se na nás obrátila paní, která touto nelehkou životní situací procházela, a chtěla ji s námi řešit. Byla to pro nás z pohledu práce první vlaštovka. Víme, že jsou lidé, kteří podobnou smutnou událost ve svém životě zažili, ale uzavřeli ji do sebe. Mnohým by pomohlo řešit situaci s odborníky, a právě tato možnost by tady být měla.“

Součástí Dnů Domácí hospicové péče je také tradiční setkání pozůstalých „Plamínek vzpomínek“, klientů služeb Oblastní charity Pelhřimov. To se uskuteční v pátek 10. listopadu od 15.30 v Městské knihovně a pozvání přijal pelhřimovský vikář Josef Sláčík. Cyklus akcí zakončí benefiční divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody v pátek 17. listopadu v Divadle Lubomíra Lipského, o který bylo velký zájem a je vyprodané. Výtěžek ze vstupného poputuje na podporu Domácí hospicové péče IRIS Pelhřimov. 

Domácí hospicovou péči IRIS provozuje Oblastní charita Pelhřimov od roku 2008. Zájem o tuto služby stoupá a letos ji využilo zhruba 40 klientů. Služba nabízí také zapůjčení kompenzačních pomůcek či poradenství a pohotovost, která funguje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Součástí služeb je i péče o rodinné příslušníky klienta a o pozůstalé. Multidisciplinární tým Domácí hospicové péče se skládá z lékaře, sociálních pracovníků, duchovního, psychologa a také osobní asistentek a zdravotních sester.


Více informací na Facebooku.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 04.11.2017 16:20




0 +
 

Hlavní zprávy