Čtvrtý reaktorový bloku Jaderné elektrárny Dukovany o pět dodává elektřinu

S několikahodinovým předstihem oproti původnímu plánu skončila plánovaná odstávka 4. reaktorového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Blok tak od dnešní noci začal opět dodávat elektrickou energii. Dukovany budou do sítě dodávat hodinově přibližně 1500 MWe. Zásobují tak elektřinou téměř pětinu České republiky.

uniweb weby

Řízená štěpná řetězová reakce, které předcházelo několikadenní ověřování a testování zařízení, byla v reaktoru spuštěna již ve středu. Následovalo fyzikální a energetické spouštění bloku. Připojení prvního generátoru a zahájení výroby elektrické energie proběhlo dnes v 0:57 hodin, druhý generátor byl k distribuční síti připojen ve 4:00 hodin. Plného výkonu by měl čtvrtý dukovanský blok dosáhnout v pondělí. 

„Náběhem čtvrtého bloku jsme se výrazně přiblížili k ukončení velmi náročného období několikaměsíčních odstávek, spojených s přípravami elektrárny na další dlouhodobý provoz. Během nich jsme provedli tisíce kontrol, testů a dokončili jsme časově i ekonomicky náročné modifikace. Všechno jsme zvládli podle plánu, což hodnotím jako velký úspěch,“ říká k ukončení odstávky 4. bloku ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. 

V průběhu odstávky museli energetici provést velký rozsah činností, kontrol zařízení a zvládnout 55 významných technických akcí. V souladu s plánem úspěšně proběhla třeba např. kontrola tlakové nádoby reaktoru, výměna potrubních tras záložních napájecích čerpadel nebo modernizace systému kontroly a řízení centrální čerpací stanice. Klíčové byly ale rozsáhlé kontroly zařízení, jejichž výsledky budou součástí žádosti o nové povolení provozu bloku, kterou ČEZ bude předkládat Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Na bloku číslo 3 pokračuje plánovaná odstávka, která by měla skončit v říjnu. 

Nové povolení k dlouhodobému provozu má od března loňského roku 1. výrobní blok, od června tohoto roku pak také 2. blok. Rozhodnutí k žádostem o povolení provozu pro bloky 3 a 4 energetici očekávají v závěru letošního roku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 10.09.2017 12:17




0 +
 

Hlavní zprávy