Cvičení Safeguard Dukovany 2016 startuje v pondělí na Vysočině

Cvičení Safeguard Dukovany 2016, které začíná v pondělí 19. září v okolí Jaderné elektrárny Dukovany prověří součinnost vojáků, policistů a společnosti ČEZ při vnější ochraně Jaderné elektrárny Dukovany.

uniweb weby

Účastnit se ho budou příslušníci Armády České republiky, Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina a pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany s cílem prověřit připravenost k zajištění vnější ochrany objektu. Cvičení je připraveno v souladu s doporučením Evropské komise a programy zvyšování bezpečnosti jaderných zařízení a navazuje na obdobné cvičení Safeguard 2013 (JE Temelín), 2014 (JE Dukovany) a 2015 (JE Temelín).
Za Armádu ČR se do cvičení zapojí příslušníci 191. pěší roty aktivních záloh společně s vojáky Krajského vojenského velitelství Jihlava, dále příslušníci 44. Lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec a 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec - Vícenice u Náměště nad Oslavou. Součinnost jim poskytnou policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina a pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany.

Jednotka aktivní zálohy se k Jaderné elektrárně Dukovany přesune v pondělí 19. září. Během prvních dnů cvičení budou v bezprostředním okolí jaderné elektrárny vybudovány kontrolně propouštěcí místa a strážní stanoviště, ihned poté bude zahájeno fyzické střežení vnějšího perimetru objektu příslušníky pěší roty. Celé cvičení vyvrcholí součinnostními ukázkami ve čtvrtek 22. září, při kterých budou společně vojáci a policisté reagovat na různé varianty simulovaného napadení elektrárny. 

Výše uvedená kontrolně propouštěcí místa a strážní stanoviště vojáci zaujmou na vybraných účelových přístupových komunikacích na pozemcích jaderné elektrárny tak, aby nebyl dotčen běžný silniční provoz v okolí elektrárny. Oprávněnost vstupu a vjezdu do objektu elektrárny při průjezdu zřízenými kontrolně propouštěcími místy však bude po celou dobu cvičení kontrolována také cvičící jednotkou.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.09.2016 06:24




0 +
 

Hlavní zprávy