Další konference o památkách v Havlíčkově Brodě

Krátce po říjnové konferenci o památkové péči a opravách památek hostí velký sál Staré radnice v Havlíčkově Brodě desátý ročník odborné konference Propamátky. Zájemci mohou využít zvýhodněnou registraci do pátku 20. října.

uniweb weby

„Desátý ročník odborné konference, tentokrát věnované ve dnech 9. a 10. listopadu historickým radničním budovám, zahájí příspěvkem Karel Kibic o historickém a architektonickém vývoji radnic. O urbanisticky významných objektech našich měst následně pohovoří Alena Krusová z Národního památkového ústavu. Své zkušenosti se stavebněhistorickými průzkumy přiblíží Jan Pešta. Michal Horáček a Jan Holovský z University Karlovy naopak porovnají případové studie vztahu moderní samosprávy a radnic. 

V odpoledním bloku budou nad konkrétními tématy obnovy a využívání těchto městských dominant diskutovat zástupci obecní samosprávy, architekti či odborníci památkové péče. Hovořit se bude o modernizacích radničních budov, jejich využití pro kulturu, ale také o radničních restauracích. Místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek současně představí také aktuálně dokončenou obnovu Staré radnice, ve které se celá konference Propamátky uskuteční. Odbornou část dne uzavře večerní prohlídka města s odborným výkladem. Druhý konferenční den bude jako vždy patřit exkurzi a prohlídkám zajímavých budov v místě konání a okolí. Účastníky čeká projížďka autobusem po radnicích na Vysočině. 

Výhodná forma registrace potrvá do pátku 20. října, pro studenty pak platí po celou dobu až do zahájení konference. Zájemci se mohou účastnit hlavního programu přednášek a diskuzí a současně i doprovodného programu, který bude zahrnovat prohlídky zajímavých objektů v Havlíčkově Brodě a jeho okolí,“ přiblížila Zuzana Richterová, koordinátorka komunikace Institutu pro památky a kulturu, o. p. s.

Konference Propamátky se pořádá od roku 2008 a představuje platformu pro předávání informací mezi odborníky ze sféry obnovy a využívání historických staveb. Každý rok je zaměřena na jiný druh památek. V minulosti byly jejím tématem například sakrální stavby, nádražní budovy nebo pivovary. 

Pořadatelem konference je Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s městem Havlíčkův Brod a Krajem Vysočina. Záštitu nad touto akcí převzalo Ministerstvo kultury a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy