David Komárek ozdobil Zámecký vrch novým traťovým rekordem

Dvanáct roků starý rekord Zámeckého vrchu, 54,25 sekundy, jehož držitelem byla vrchařská legenda Otakar Krámský z Jilemnice, byl při nedělním závodě XXXVI. Zámeckého vrchu MANN-FILTER 2017 v Náměšti nad Oslavou překonán. Postaral se o to okříšský David Komárek z týmu Liqui Moly Racing Team, který s vozem Norma M20FC KOMVET, zajel v první nedělní jízdě čas 54,18 sekund.

uniweb weby

Trať dlouhou 2,030 km projel David Komárek průměrnou rychlostí 133,77 km/hod.

Na start letošního ročníku Zámeckého vrchu MANN-FILTER se postavilo přes sto dvacet jezdců do závodů Mistrovství České republiky, České trofeje a pohárového Maverick Rescue Euro Cupu.

V závodě Mistrovství ČR si vedle nového rekordu odvezl dvojnásobnou palmu vítězství David Komárek, který obhájil dvě loňská prvenství. V sobotním závodě docílil ze dvou jízd čas 1:51,48 min., nedělní čas byl 1:49,26 min. Druhý skončil v obou závodech brněnský jezdec Jiří Špalek na voze Norma M20F a třetí místo vybojoval domácí Marek Rybníček na voze Ford Fiesta WRC EVO a zkompletoval trojici nejlepších jezdců z Liqui Moly Racing Teamu. 

V závodě jezdců o Českou trofej získal prvenství v sobotu jezdec z Hodkovic nad Mohelkou, Aleš Mlejnek na formuli Gloria C8F. Druhý skončil v absolutním pořadí ostravský Jaroslav Surowka na Normě M20. Tito dva jezdci si pořadí v nedělním závodě vyměnili a mladý Surowka  i přesto, že v Náměšti nad Oslavou startoval poprvé si odvezl vynikající umístění. Třetí místo v sobotu obsadil Radek Krakovič na voze Fiks 09RK startující za tým AMK ECCE HOMO v ÚAMK, v neděli byl úspěšný Michal Novický ze Sudoměřic na voze Ligier JS49 Honda. 

Mezi devíti historiky v Mistrovství ČR byl v obou závodech nejrychlejší Jaroslav Prášek z Kynice nedaleko Světlé nad Sázavou, který startoval s monopostem Chevron B 42 F2. O druhé a třetí místo se podělili Miloš Zmeškal z Bedihoště nedaleko Prostějova, který s monopostem Ralt RT32 byl v sobotu druhý, v neděli pak třetí. Opačné umístění pak měl Jiří Kubíček z SK  Industrietechnik Czech National Team, jehož závodním nářadím byla Škoda 130 RS. 

V mezinárodním pohárovém závodě Maverick Rescue Euro Cup 2017 si v obou závodech nejlépe vedl pražský jezdec Richard Meixner, startující na voze Mitsubishi Lancer EVO VIII. Dvě druhá místa mezi soudobými vozy vybojoval téměř domácí jezdec Jarda Kašpar z nedalekých Kuroslep, který se představil s Mitsubishi Lancer EVO IX. V sobotním závodě si vyjel výborné třetí místo třebíčský závodník Pavel Langer s formulovým vozem Autola 1/04. V neděli pak toto umístění získal Tomáš Michalík z Brna na Mitsubishi Lancer EVO IX.

Mezi historiky byl dvakrát nejúspěšnější Petr Žáček z Turnova na superrychlém Audi Quattro Sport. Také druhé místo obsadil v obou závodech jediný jezdec a byl jim Pavel Vrátil z Historic racing clubu Jihlava na voze Opel Kadett GSi. V sobotním závodě skončil třetí Michal Žáček z Křenovic se Škodou 125. V neděli se na třetí stupeň vítězů postavil z AMK ECCE HOMO v ÚAMK Jan Osladil startující s formulí Van Diemen 1400.

Po oba dva dny sledovalo letošní ročník Zámeckého vrchu velmi početná divácká kulisa sportovních motoristických fanoušků, kteří i přes nepříliš optimistickou víkendovou předpověď počasí, která se nevyplnila, dojeli sledovat závody do Náměště nad Oslavou. Těm se představili v doprovodném programu např. dakarský vůz Tatra Phoenix za jehož volantem byl truckový jezdec David Vršecký nebo jeho závodní kolega z týmu Buggyra, Adam Lacko. Ten ale vodil po závodní trati sportovní speciál Lamborghini Gallardo z týmu Míčánek Motorsport. Zpestřením byla nedělní ukázková jízda šesti vozů Kaipan, které byly postaveny díky projektu Kraje Vysočina Postav si své auto na krajských středních průmyslových školách či učilištích.  

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy