Den architektury také na Vysočině

Ve třech městech Vysočiny se na konci září a na začátku října uskuteční festival Den architektury. Jeho cílem je oživování prostoru podél břehů českých řek, význam vody jako nenahraditelného zdroje i nebezpečného živlu ve městech, prolínání kulturní a přírodní krajiny i možnost dostat se do jindy nepřístupných tajuplných staveb.

uniweb weby

Pořádající spolek Kruh kladoucí důraz na kvalitní současnou architekturu si jako inspiraci pro letošní sedmý ročník, který proběhne ve dnech 30. září až 1. října, zvolil právě téma vody a města. 

Jak se lépe a jinak dívat kolem sebe naučí návštěvníky ve více než šedesáti městech samotní architekti, urbanisté, historici i další odborníci, kteří pro širokou veřejnost připravili lákavý program plný plaveb, procházek, cyklojízd, koupacích happeningů, besed a rodinných workshopů povětšinou zdarma. Festival představí nejen stavby přímo spojené s vodou, ale i současnou architekturu, industriální stavby a historicky cenné objekty. Součástí je také mezinárodní filmový festival Film a architektura ve dnech 30. září až 5. října  s dramaturgickým dohledem Adama Gebriana, který se letos poprvé rozšiřuje mimo Prahu i do Brna a dalších měst.

 „Den architektury byl inspirací vzniku mnohých spolků a iniciativ, které festival tvoří a dávají významu spolutvorby veřejného prostoru reálný smysl,“ říká k festivalu jeho zakladatelka a držitelka titulu Architektka roku 2016 Marcela Steinbachová a dodává: „V současnosti probíhá diskuse o využívání břehů řek a vodních ploch jako veřejného prostoru ve městě a právě téma vody, jak s pohledu tvorby měst, tak z pohledu aktuálních problémů se zdroji, je velice aktuální.“

Podrobný program celostátního festivalu Den architektury 2017 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku bude včetně otevřených budov v rámci Hurá dovnitř! k dispozici v průběhu července na www.denarchitektury.cz.

Přehled měst Dne Architektury na Vysočině

Jihlava 

Věra Machoninová Městu (Hurá dovnitř!)

Manželé Machoninovi patří k nejvýznamnějším českým představitelům pozdní moderny. Jejich nejznámější stavby, jako např. OD Kotva nebo hotel Thermal, vznikly na přelomu 60. a 70. let. Přestože je kulturní dům v Jihlavě jejich raným dílem, lze na něm už pozorovat principy, které budou Machoninovi uplatňovat i v budoucnu. Marie a Jan Kordovští provedou interiéry a zmíní příběh jejich prarodičů.

Sraz: sobota 30. září, 10.00, Tolstého 1455/2

Industriální (Hurá dovnitř!)

Prohlídka bývalého obilního skladiště z 20. let 20. století organizovaná jihlavským ateliérem UNArchitekti. Jedinečná možnost navštívit významnou industriální stavbu s unikátním lamelovým krovem, o jejíž budoucnosti zatím není rozhodnuto. Odborný výklad přislíbil historik architektury Lukáš Beran.

Sraz: neděle 1. října, 10.00, Chlumova 35

Žďár nad Sázavou

Jak se dnes staví ve Žďárských vrších

Celodenní autobusový výlet po známých místech Žďárských vrchů tak, jak je neznáme. Na Fryšavu, Blatiny nebo Křižánky za kvalitními rekonstrukcemi chalup i novou architekturou. Místy vás provedou Petr a Štěpán Matějkovi, Jakub Zeman a autoři jednotlivých realizací. Nutná rezervace míst na StepanMatejka@seznam.cz.

Sraz: sobota 30. září, 10.00, parkoviště pod městským úřadem, Žižkova 227/1

Santini z ptačí perspektivy

Letadlem nebo tandemovým letem na motorovém padáku zažijte z ptačí perspektivy Santiniho stavby ve Žďáru nad Sázavou, které jsou součástí dědictví UNESCO. (Poutní kostel na Zelené hoře ve tvaru pěticípé hvězdy, Dolní hřbitov, hospodářský dvůr Lyra a další). Jan Blažej Santini Aichel byl český barokní architekt italského původu, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Stavby tvaroval do různých půdorysných obrazců, jež jsou evidentní právě z leteckého pohledu.

Rezervace, informace a podmínky letů na mklement@seznam.cz. Lety probíhají pouze za příznivých povětrnostních podmínek a rezervace jsou možné pouze do 25. září. 

Info o tandemových letech: Motorové létání nabízí možnost letět kterýmkoliv směrem, vzlétnout ze země i směry korigovat s udržením stále stejné letové hladiny. Pro tandemové lety se používá tříkolka, v kombinaci s tandemovým padákem.

Třebíč

Cyklovýlet třebíčskými parky – Jaké byly, jaké budou?

Třebíč je jedinečná prolínáním krajiny až do centra města. Projedeme si parky na kole, povíme si o historii území, podíváme se, v jakém stavu jsou dnes, a u dobrého vína si ukážeme zahraniční příklady práce nejen s městskou zelení. Zadržování vody v krajině bude také naše velké téma. Projíždí a provádí architekti Katarína Ruschková a Borek Herzán.

Sraz: sobota 30. září, 14.00, Hrotovická 210

Spolek Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře a do České republiky přivedl stovky výjimečných architektů a architektek z celého světa.  Cílem diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě široké veřejnosti. Od roku 2011 pořádá festival Den architektury, kdy stovky architektů, teoretiků, historiků a mnohých dalších provázejí tisíce zájemců z řad veřejnosti po vybraných místech po celé republice. Zakladatelka festivalu architektka Marcela Steinbachová získala v loňském roce za popularizaci tohoto oboru široké veřejnosti titul Architekt roku. Kruh v čele s Marcelou Steinbachovou získal v roce 2016 také cenu České komory Architektů za Výjimečný počin.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 09.09.2017 06:24




0 +
 

Hlavní zprávy