Dílo Rudolfa Kremličky v Oblastní galerii Vysočiny

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě pořádá ve čtvrtek 18. května od 17.00 vernisáž výstavy Rudolf Kremlička (1886–1932) Cesta k modernímu obrazu. Výstava se koná ve spolupráci s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně, představuje v reprezentativním průřezu Kremličkovo malířské dílo, charakterizované prolínáním figurálních motivů s krajinomalbou.

uniweb weby

Rudolf Kremlička patří k významným osobnostem českého moderního malířství první poloviny 20. století zejména v oblasti figurální malby a krajinných kompozic a jeho jméno se zapsalo do dějin výtvarného umění nejen v českém, ale i evropském kontextu. 

„Výstava představuje v reprezentativním průřezu Kremličkovo malířské dílo, charakterizované prolínáním figurálních motivů s krajinomalbou. Jádro expozice se odvíjí od děl nacházejících se ve sbírce zlínské galerie, které obohacují téměř čtyři desítky obrazů zapůjčených z předních sbírkových institucí v čele s Národní galerií v Praze, Moravskou galerií v Brně, Západočeskou galerií v Plzni nebo Galerií výtvarného umění v Ostravě,“ přibližuje kurátorka Jana Bojanovská.

Na výstavě jsou zastoupeny Kremličkovy práce ze všech etap jeho tvůrčí činnosti. „Nejranější tvorbu prezentují žánrové postavy z pražského i venkovského prostředí, které autor vytvářel pod vlivem akademického studia u Hanuše Schwaigra (1907-1910). Vrcholná tvůrčí perioda, uvozená rokem 1915, zahrnuje řadu virtuózních variací ženských postav. Procházejí umělcovými obrazy s náměty tanečnic, myček a zejména toalet, které zpodobují upravující se či osušující se nahé ženy v uzavřené místnosti. Důležité těžiště vrcholného díla v expozici spoluutváří krajinářská tvorba. Vycházela z bezprostředních zážitků získávaných na různých místech rodné země, ale také během oblíbených zahraničních cest. Její proměnlivé pojetí sahá od teskně laděných krajinných celků v mnoha odstínech zelené až po jasné zářivé tóny maleb inspirovaných pobytem v Itálii. Výstava rovněž přiblíží Kremličku jako vynikajícího portrétistu, jenž pracoval na reprezentativních zakázkách od soukromých osob, ale i státních institucí,“ dodává Jana Bojanovská.
Výstava bude přístupná do 27. srpna letošního roku.

Rudolf Kremlička

1886 Rudolf Kremlička se narodil 19. června v Kolíně nad Labem jako druhý ze čtyř synů dvorního rady Ludvíka Kremličky a Marie Kremličkové, rozené Brdlíkové.

1900-1905 Navštěvoval gymnázium na Královských Vinohradech. 

1905 Začal studovat na Akademii výtvarných umění v Praze, nejdříve u Vlaha Bukovace a Bohumíra Roubalíka.

1906 Navštívil Mnichov, studoval díla v Pinakotéce a Kupferstichkabinetu.

1907 Přešel do speciální malířské školy Hanuše Schwaigra, u něhož zůstal až do roku 1910.

1909 Pro pivnici U Šenfloků na pražském Václavském náměstí vytvořil drobné žánrové obrázky různých společenských typů nabízejících zde své zboží a služby. 

1910 Od května do srpna pracoval v Kameničkách, kam se nadále průběžně vracel po více než deset let. Na podzim odjel na první stipendijní cestu do Holandska a Paříže.

1911 Na podzim podnikl druhou cestu do Holandska.

1912 Od ledna do dubna žil v Paříži.

1913-1914 Od listopadu do dubna pobýval v Petrohradu, navštívil i Moskvu.

1915 Navázal pravidelné kontakty se svými vrstevníky, s nimiž v roce 1918 spoluzaložil skupinu Tvrdošíjní. Navštívil Turnovsko a Český ráj.

1916 Stal se členem Spolku výtvarných umělců Mánes.

1917 Seznámil se s Marií Martou Svatkovou (nar. 1897), se kterou se roku 1920 oženil.

1919 Na zakázku Památníku odboje odjel malovat na Slovensko v rámci projektu obrazů legionářských bojišť.

1920 Začal vydávat v Musaionu úryvky svých textů Z deníku.

1921-1922 Působil jako výpomocný profesor na Státní odborné škole grafické v Praze.

1922 Podnikl studijní cestu po Německu.

1924 Stal se členem vídeňského uměleckého svazu Hagen. V létě maloval v Orlických horách v Rokytnici. V říjnu odjel přes Vídeň do Paříže.

1925 V létě maloval na Šumavě.

1926 V dubnu odjel na šestitýdenní pobyt do Itálie, navštívil zejména Florencii a Pisu. V létě pracoval na souboru lavírovaných kreseb z Pojizeří. 

1927 Od června do července pobýval v Itálii, odkud se vrátil přes Istrii.

1928 Navštívil Holandsko. Nedbal zákazu SVU Mánes tisknout práce v Musaionu, pokládaného za konkurenci spolkového časopisu Volné směry.

1929 5. dubna opustil SVU Mánes spolu s dalšími sedmi členy. Podnikl cestu do severní Itálie, Jugoslávie, Rakouska a Maďarska. V létě krátce pobýval ve Vídni, odkud zajížděl do Alp. 

1930 Na jaře podnikl s manželkou cestu do Francie. Stal se členem Umělecké besedy.

1931 13. srpna těžce onemocněl. Podrobil se operaci ve frývaldovské nemocnici. 

1932 Umělecká beseda uspořádala v Obecním domě soubornou výstavu Kremličkovy tvorby z let 1915-1932. V dubnu se podrobil druhé operaci na klinice v Praze-Podolí, kde 3. června zemřel.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy