Dny evropského dědictví otevřou brány památkám i v Třešti

Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií nebo třeba knihoven. Třešť se do této akce po několikáté zapojí hned v sobotu 9. září. Nahlédnout bude možné do židovské synagogy, do expozice betlémů, zpřístupněné budou kostely sv. Martina a sv. Kateřiny Sienské a na vlakovém nádraží bude do svých útrob zvát expozice Svět modelů i Muzeum Tesla.

uniweb weby

Kromě stálých výstav bude možné v židovské synagoze zhlédnout expozici Židovské vzdělávání a školství a nově také torzo truhly, do které rodina Meissnerů údajně schovala své cennosti před transportem do Terezína. Od 14.30 bude přednášek Jaroslava Achaba Haidlera o výuce hebrejštiny. 

„Pokud vás zajímá, o jaké figurky bude na podzim rozšířen společný betlém z Dřevořezání, přijďte se podívat do stálé expozice betlémů v Schumpeterově domě,“ zve vedoucí Turistického informačního centra Třešť Kateřina Sommerová.

Dopoledne mezi 9.00 a 12.00 bude zpřístupněn kostel sv. Martina a odpoledne v čase 13.00–16.00 pak kostel sv. Kateřiny Sienské. „Po celý den bude na vlakovém nádraží otevřená expozice Svět modelů, která láká na více než 700 modelů plastikových letadýlek, a na nádraží – v budově bývalé sýpky sídlí i expozice historické radiotechniky Muzea Tesla. „Jeho pracovníci mají v plánu prakticky každou půlhodinu v čase od 8.00 do 15.00 pořádat prohlídky v bunkru S-7 v ulici V Kaštanech. Doplní je ukázky funkční vojenské techniky a zbraní na povrchu a také beseda a promítání o stavbě krytu, významu a využití civilní obrany v minulosti a v současnosti. 

Po celý den bude v Třešti přístupná hrobka rodiny Schumpter-Killian na městském hřbitově a Vězeňský dvůr v areálu budovy radnice. Volně přístupný bude také židovský hřbitov, kde v 10.00 začne přednáška Jaroslava Achaba Haidlera o restaurování židovských náhrobků, kde se zájemci dozvědí, co je na náhrobcích napsáno. A zavítat bude po celý den možné také na místní zámek.

České republice se Dny evropského dědictví konají pravidelně od roku 1991 v první polovině měsíce září. V letošním roce můžete objekty zapojené do této akce navštívit ve dnech 9. – 17. září. Seznam objektů zapojených do této akce naleznete na www.historickasidla.cz


Foto: Město Třešť


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy