Do Brodu dorazili i „cimrmanologové“. Svěrák s Čepelkou uvedli dvě knihy

Havlíčkobrodského Podzimního knižního veletrhu se letos účastnili i herci z Divadla Járy Cimrmana – Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka. Svěrák představil knihu Filmové komedie, Čepelka uvedl Nedělňátko.

uniweb weby

Prvním ze dvou herců, který v Brodě vystoupil, byl Zdeněk Svěrák. Spolu s Jaroslavem Uhlířem se podepisoval na pódiu a při té příležitosti představil knihu Filmové komedie, kterou Svěrák napsal spolu s Ladislavem Smoljakem.

Dalším hercem, který se veletrhu zúčastnil, byl Miloň Čepelka. Ten prezentoval novou knihu Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech.

„Název se zrodil tak, že Aleš Palán, který se mnou dlouho rozmlouval, na tento název přišel a já se k němu přiklonil, protože se mi zdálo, že to naláká diváky,“ vysvětluje samotný Čepelka.

Miloň Čepelka je český herec a scenárista a jeden ze zakládajících členů Divadla Járy Cimrmana. Napsal například několik televizních a literárních her, pohádek nebo novel.

Během besedy Čepelka hovořil také o jeho začátcích v armádním rozhlase, osudovém setkání se Zdeňkem Svěrákem, nebo také o velkém počtu ženských rolí, do kterých bývá angažován.

Hlavním tématem ale byla kniha Nedělňátko. K jejímu napsání původně vůbec nemělo dojít. „My jsme totiž původně chtěli oslovit Zdeňka Svěráka, ale jelikož byl v neustálém obležení, dal nám kontakt na pana Čepelku.

Ten s nápadem souhlasil, a jediným problémem tak bylo, najít správného tazatele," vysvětluje redaktorka nakladatelství Vyšehrad Radka Fialová.

Kniha je koncipovaná jako dialog, takže se v ní čtenáři dozví mnoho informací o hercově osobě. Mezi některými lze uvést například hercovo dětství, které z velké části prožil se svojí babičkou a dědečkem na horách.

„Dětství s mojí babičkou a dědečkem v pohoří bych vypíchl asi nejvíce, protože to byli lidé, které člověk ocení teprve, když nabude více rozumu, ale bohužel se jich už nemůže zeptat na spoustu věcí, na které by zamlada nepřišel nebo by ho to nenapadlo. Což je zároveň taková rada do života pro mladé," dodává Čepelka.

Text: Tomáš Beránek
Foto: Jaroslav Loskot



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 15.10.2016 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy