Do Brodu míří už podruhé Urban Art Festival

Město Havlíčkův Brod se na sklonku prázdnin setká s netradičním kulturním festivalem, který boří hranice. Přichází druhý ročník Urban Art Festivalu!

uniweb weby

Od pátku 26. do neděle 28. srpna se můžete těšit na záplavu barev, hudby, inspirace a spousty dalšího přímo v ulicích města. Akce má všem co nabídnout. Organizátoři ji chtějí vytáhnout na světla reflektorů ještě o něco víc a ukázat ji nejen obyvatelům Havlíčkova Brodu, ale i široké veřejnosti.

Ožije klub Oko

Urban Art Festival bude slavnostně zahájen v pátek ve 20.00 filmem Girl Power, který pojednává o ženské komunitě ve světě graffiti, a světelnou show DJS. Koncerty a vizuální doprovodný program se odehrají vlegendárním havlíčkobrodském klubu Oko. Sobotní večer začne breakdance skupina Soul of Dancers, po níž nastoupí hlavní interpreti noci - dvojice MC Gey a DJ Fatte. Fasáda klubu oživne improvizační světelnou show ve stylu techniky tagtool. Před zraky všech návštěvníků proběhne také akční malba předních českých street artových umělců. Po celé dva dny bude prostory Oka zdobit výstava obrazů umělce Luďkem, doprovázená unikátními digitálními instalacemi od Jakuba Tajovského.

Pastva pro oči, uši, duši i srdce

Veškeré dění festivalu se nesoustřeďuje jen vklubu Oko, ale i v parku Budoucnost. Tam bude po celý víkend probíhat rozmanitý umělecký program. Street art, dopolední jóga, lanové centrum, pletení na stromy a mnohem víc. Nechybí ani keramický nebo Kendamoworkshop. Plejády umělců předvedou své talenty a techniky přímo před očima návštěvníků v podobě realistických maleb, portrétů a různorodých skulptur. Vytvořené instalace navíc zvětší části zůstanou v parku i do budoucna.
Pod širým nebem se vsobotu a v neděli objeví také známé havlíčkobrodské kapely, například Denudace, Krylovci nebo písničkář Zdeněk Větrovec.
Program je organizátory koncipovaný tak, aby oslovil všechny věkové kategorie a vytvořil prostor, kde se mohou potkat. Velká různorodost programu je vytvořena kolem účelu sdružování a zapojení všech do Urban Art Festivalu. Pro návštěvníky je připravené pohoštění a piknikové centrum.

Dlouhodobý přínos pro město i obyvatele

LeviathanCrew (le-crew.cz) je skupina umělců, kteří se festivalu z velké části účastní. Akce je čistě nezisková a jejím hlavním cílem je ukázat potenciál Havlíčkova Brodu, Kraje Vysočina i České republiky. Také chce zviditelnit uměleckou iniciativu českých umělců, zpřístupnit alternativní umění všem a změnit veřejné prostranství města. Některá místa v Havlíčkově Brodu ztratila svůj lesk a pořadatelé jim proto chtějí vdechnout život pomocí umění. Proměna okolí města bude mít podle nich pozitivní následky i do budoucna.

„Barevnost“ je heslem festivalu. Minulý, nultý ročník dal novou tvář podchodu na Masarykově ulici. Letos tomu nebude jinak, čeští umělci promění dvě stěny: na Gymnáziu Havlíčkův Brod a v Chotěbořské ulici. Ta vede přímo k prvnímu ze dvou hlavních center, ve kterých se festival uskuteční – k parku Budoucnost. Park je podle Urban Art Festivalu jedním znejkrásnějších míst ve městě a chtějí, aby i cesta do něj vypadala stejně hezky.

„Umění obohacuje náš život, transformuje naše vztahy jak s naším okolím, tak s ostatními. Umělci nás učí vidět potenciál naší krajiny a prostoru. To nás vyzývá, abychom reagovali na naše okolí,“ říká hlavní produkční Aneta Jarošová, z jejíž iniciativy Urban Art Festival vroce 2015 vznikl. Letošní ročník má být podle slov pořadatelů také mnohem větší, barevnější a nabitější než ten předchozí. „Pozitivní ohlasy a velký zájem zminulého roku nás těší. Tento rok se táhne vzavedené tradici pořádání Urban Art Festivalu.“

Autor: Petra Hušnerová


Program festivalu


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 24.08.2016 09:11




0 +
 

Hlavní zprávy