Do Telče zvou na prohlídku betléma

Vánoce s telčským betlémem čekají na obyvatele a návštěvníky renesanční Telče od soboty 2. do neděle 31. prosince, kdy mohou navštívit v muzeu v rámci adventu a vánočních svátků betlém manželů Vostrých, který postavili ve druhé polovině 19. století.

uniweb weby

„Pan Vostrý byl knihtiskař, a tak nejsnáze dostupným materiálem mu byl papír. Kulisy betlému a nepohyblivé figurky jsou z papírmaše, tj. z roztrhaných kousků papíru nebo z papírové kašovité směsi zpevněné lepící složkou. Už manželé Vostří v době adventu umožňovali zhlédnutí betlému za malý poplatek. Betlém je mechanický, pohyblivý. Původně byl poháněný ručně, klikou. V současné době je celý mechanismus rozpohybován malým elektrickým motorem.

V roce 1908 betlém zakouplo muzeum, které ho umístělo v bývalé jezuitské koleji. Po přestěhování muzea do zámeckého purkrabství byl betlém instalován v justičním sále, později se betlém spolu s muzeem přestěhoval do prvního patra jižního křídla zámku. V provozu byl až do roku 2008, kdy jej rozebral a odborně restauroval panem Kamilem Andresem z Třebechovic pod Orebem. V roce 2011 byl betlém znovu instalován v muzeu a dělá radost nejenom dětem, ale i dospělým,“ uvedla Helena Grycová Benešová z Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky Telč, s tím ke konci roku 2018 má muzeum z prostor na zámku výpověď. 
„Čeká nás velké balení a stěhování. Muzeum bude nějaký čas fungovat v provizorním režimu, po letech opět v bývalé jezuitské koleji. Betlém manželů Vostrých bude rozebrán a uložen v depozitáři. Na jak dlouho to bude, není v této chvíli jasné. Jisté však je, že během letošního adventu a Vánoc bude na delší čas poslední možnost betlém zhlédnout. A tak se přijďte potěšit naším betlémem, dokud je to možné,“ dodává Helena Grycová Benešová.

Otevřeno bude o adventních sobotách a nedělích od 10.00 do 15.00 2. a 3. prosince, 9. a 10. prosince, 16. a 17. prosince a během vánočních svátků v  neděli 24. prosince od 13.00 do 15.00 a mezi 25. a 31. prosincem vždy mezi 10.00 a 15.00.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy