Dobrovolníci v Přibyslavi se zapojí do akce 72 hodin

Více než 30 000 dobrovolníků v celé České republice budou počínaje čtvrtkem 12. října po 72 hodin zvelebovat své okolí, pomáhat druhým nebo přírodě. Naplánováno mají přes 550 akcí, mezi kterými jsou například úklidy lesů, parků, dětských hřišť a školních pozemků, výsadby stromů a keřů nebo třeba sběr lesních plodů pro zvěř. Zapojí se i mladí z Přibyslavi.

uniweb weby

Dobrovolníci z řad žáků Základní školy v Přibyslavi budou po dva dny číst dětem v mateřské školce své oblíbené knihy, povídat si s nimi a sdílet s nimi své pocity z vyprávěných příběhů.

Dobrovolnická pomoc bude mít na dalších místech České republiky ale i jinou podobu. Úklidové akce proběhnou na mnoha českých hradech. Někde si dobrovolníci naplánovali sociální projekty jako návštěvu seniorů, pomoc dětem s postižením nebo výpomoc v útulcích pro zvířata. 

Akci pošesté pořádá Česká rada dětí a mládeže, jejímž cílem je zapojit do ní co nejvíce mladých lidí, přivést je k dobrovolné práci pro své okolí a ukázat, že mohou sami změnit věci, které se jim nelíbí. Naučit je spolupracovat a víc vnímat svět kolem sebe. Díky pořádání jednotlivých projektů také posílit vztahy v místních komunitách a vytvořit hodnoty a zajímavé podněty pro smysluplné trávení volného času. 

Projekt je určen dětem i rodičům, mladým lidem, neziskovým organizacím, ale i neformálním skupinám a jednotlivcům, zkrátka všem, kteří podporují myšlenku dobrovolnictví a není jim cizí nezištně pomoci druhým nebo svému okolí. 

Přihlášky chodí převážně ze škol, ale dávají o sobě vědět také nadšenci z různých dětských a mládežnických spolků. Největšímu zájmu se akce zatím těší v Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém kraji. Pardubický kraj, Královéhradecký a Praha zaostávají. Prim zatím drží touha mladých lidí pomáhat přírodě, 63 %. Svému okolí chce pomoci 21 % a lidem 16 %.

 „Vypadá to, že jsme se stali jakýmsi inkubátorem dobrovolnictví – možná je to tím, že u nás máte nad svým projektem absolutní kontrolu, děláte jen to, co si sami vymyslíte a na co máte síly. To je pro mladé lidi lákavé. Nás samozřejmě těší, že ti, kteří si to s námi vyzkoušeli, se k nám další rok vracejí. A my se jim snažíme podávat v mnoha ohledech pomocnou ruku. Poskytujeme stromy na sázení – letos jich rozdáme čtyři stovky, pokud chtějí uklízet veřejné prostory, poskytneme jim pytle, rukavice…,“ říká vedoucí projektu Jiří Gurecký. 

Projekty budou probíhat po celém Česku od čtvrtka 12. října od 12.00 do neděle 15. října do 12.00. Projekty mohou být libovolně dlouhé. Může se tedy jednat jen o několikahodinovou aktivitu či o třídenní maratón dobrovolnických prací.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.10.2017 17:42




0 +
 

Hlavní zprávy