Dočasné semafory se v pátek objeví u benzínky ONO v Jihlavě

Od víkendu budou dopravu na frekventované křižovatce ulic Žižkova a Rantířovská v Jihlavě řídit semafory. Půjde o dočasné umístění světelného řízení před plánovanou komplexní úpravou celé křižovatky a jejího okolí. Umístění semaforů se podařilo jihlavské radnici vyjednat na základě souhlasného stanoviska Policie České republiky.

uniweb weby

Světelná signalizace bude v provozu každý pracovní den do 5.15 do 19.00, v sobotu od 7.00 do 12.00 a v neděli odpoledne od 13.00 do 19.00. 

„Věříme, že toto opatření pomůže plynulosti a především bezpečnosti tohoto místa. Žádáme o shovívavost, než se podaří intervaly na semaforech co možná nejlépe nastavit,“ uvádí náměstek primátora pro oblast dopravy Vratislav Výborný. Nastavení zároveň musí navazovat na nedalekou světelně řízenou křižovatku u hřbitova (ulice Žižkova a U Cvičiště).

Instalace a provoz čtyř sad „provizorních“ semaforů vyjde přibližně na sto tisíc korun měsíčně, zařízení je nutné denně kontrolovat, zajišťovat zdroj energie a minimálně první měsíc sledovat a seřizovat. „Umístění dočasných semaforů je řešení do doby, kdy nainstalujeme stabilní světelné řízení křižovatky. To bude součástí celkové úpravy této křižovatky, práce začnou v podzimních měsících tohoto roku,“ dodal Vratislav Výborný. 

Jihlava vybuduje první parkoviště P+R

Kromě světelného řízení město v křižovatce nechá rozšířit a upravit jízdní pruhy, vybudovat nové přechody pro chodce, bezpečnostní ostrůvky a veřejné osvětlení. Městská hromadná doprava bude mít pro směr z města do Rantířovské ulice vyčleněnou a upravenou komunikaci za čerpací stanicí.

„U hřbitova vznikne nové parkoviště pro 110 vozidel koncipované jako P+R, tedy řidiči zde budou moci ponechat vozidla a pokračovat do centra města městskou dopravou, proto v místě vzniknou dvě nové zastávky MHD,“ doplňuje další informace náměstek pro dopravu Vratislav Výborný. Z parkoviště bude možné vstoupit do prostoru hřbitova novým vchodem, projekt počítá také s úpravou a doplněním zeleně.

Odhad nákladů je 34 milionů korun, výstavba parkoviště bude do výše 90 % skutečných nákladů hrazena z evropského programu IROP, na úhradě nového povrchu vozovky v ul. Žižkova a Rantířovská se bude spolupodílet Kraj Vysočina.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy