Drahé kameny Českomoravské vrchoviny v Jihlavě

Výstava Drahé kameny Českomoravské vrchoviny začíná v prostoru malého výstavního sálu Muzea Vysočiny Jihlava ve čtvrtek 29. září a potrvá do 27. listopadu. Českomoravská vrchovina je zdrojem mnoha druhů drahých kamenů, výstava ukáže geologické pozadí jejich vzniku a výskytu a bude prezentovat minerály - drahé kameny i výrobky z nich.

uniweb weby

Českomoravská vrchovina je profesionálům i laikům dobře známá svou přírodní rozmanitostí a bohatstvím. Také geologická pestrost, množství ložisek a výskytů nerostných surovin i mineralogických (sběratelských) lokalit je pro Českomoravskou vrchovinu typická. Jen málokdo už ale ví, že Českomoravská vrchovina je také územím, na kterém se v neobvyklé míře vyskytují různé typy drahých kamenů. Kamenů, které byly a stále jsou úspěšně získávány a zpracovávány do šperkové podoby řadou „amatérů“ i profesionálních brusičů a výtvarníků,“ popisuje Karel Malý z Muzea Vysočiny Jihlava, podle něhož si výstava si klade za cíl provést zájemce světem drahých kamenů Českomoravské vrchoviny – ukázat jejich přírodní zdroje, formy výskytu, lokality i možnosti a formy jejich šperkového zpracování. 

„Vystaveny jsou nerosty, částečně zpracovaná drahokamová surovina i šperky a ozdobné předměty – řada ukázek je zcela unikátní a nebyla dosud nikdy veřejně vystavena.
Autoři výstavy se inspirovali celoživotním publikačním, sběratelským, dokumentačním a výzkumným dílem Ivana Mrázka a Luboše Rejla, jejich sbírky jsou dnes součástí mineralogické sbírky Muzea Vysočiny Jihlava a jsou základem výstavy. Sbírku Luboše Rejla získalo muzeum v letošním roce díky mimořádné podpoře svého zřizovatele Kraje Vysočina,“ dodává Karel Malý.
Výstavu mohou zájemci navštívit v malém výstavním sále od 29. září do 27. listopadu, doplněna bude komentovanou prohlídkou a přednáškou na téma drahé kameny, která se v rámci Týdne vědy uskuteční v úterý 8. listopadu.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy