Druhá premiéra Horáckého divadla v tomto týdnu: Kabaret z lágru

Českou premiéru hry britského autora Roye Kifta představí zítra herci Horáckého divadla Jihlavě. Jihlavský Kabaret z Lágru v režii Kateřiny Duškové je vrcholem sezóny Pohledů odjinud a jejího apelu podívat se na věci jinak, nově, zkrátka odjinud. Nejen téma, ale i jeho zpracování je neotřelé. V hlavních rolích se představí František Mitáš, Šárka Býčková nebo Lenka Schreiberová.

uniweb weby

Jde o dramatické zpracování uměleckého a životního dilematu slavného německo-židovského herce a režiséra Kurta Gerrona, který byl nucen v Terezíně na přání nacistů založit kabaret a také natočit nechvalně známý dokumentární film o bezstarostném životě v terezínské pevnosti. 

„Hra kromě důležité historické linky nese i další témata, jako například mediální manipulace, kolektivní slepoty nebo zaprodání se zlu, což jsou univerzální a na konkrétní době zcela nezávislé situace,“ vysvětluje režisérka Kateřina Dušková a pokračuje: „Každá kulisa, která by se snažila přiblížit terezínské hrůze, by působila jako klišé. Nemůžeme replikovat realitu, dopustili bychom se porušení piety, byla by to kašírka. Mluvíme tedy sami za sebe, jako lidé roku 2017. Vyprávíme příběh, který se sice stal před 73 lety, ale nechceme ho rekonstruovat, chceme v něm najít a ukázat apel pro naši současnou realitu. Realitu, v níž vítězí média a virtuální vztahy, sebestřednost a konzum.“

Kabaret z lágru je hrou zvláštní, hrou plnou písní, skečů a vtípků. Hrou, jejímž průvodcem a produkčním je ďábel, on, zlý, našeptávač, hybatel a zpochybňovač. Prvního uvedení Kabaretu z lágru se zúčastní sám autor, Roy Kift. Použité texty písní a skečů jsou autentické, napsané a hrané v německém a českém kabaretu v Terezíně v letech 1942-1944.



Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy