Dukovany dokončují rozsáhlou obnovu kontrolních a řídicích systémů

Desítky kilometrů kabelů, ovladačů, regulátorů, procesorových karet, výstupů. To je nový systém kontroly a řízení, který přinesl do Dukovan modernizaci i zvýšení znalostí a know-how. Systém kontroly a řízení v Jaderné elektrárně Dukovany patří mezi nejrozsáhlejší v České republice. Úpravou části, která má na starosti řízení centrální stanice čerpací vody, končí jedna z jeho posledních velkých modernizací. Na prvním a druhém bloku už stejné zařízení funguje.

uniweb weby

Stávající zařízení v elektrárně spolehlivě sloužilo od jejího uvedení do provozu až do letošního roku. Místo mechanických součástek, relátek nebo regulátorů ale nyní odborníci instalují nové skříně vybavené moderními procesorovými kartami a digitálními přístroji. Rozsáhlou modernizaci musí stihnout během padesáti dnů, v rámci plánovaných odstávek pro výměnu paliva na 3. a 4. bloku.

„Zjednodušeně lze říci, že výsledkem bude stejné auto, ale doplněné onovou detailní diagnostiku zařízení. Ta je nyní na takové úrovni, že v každém okamžiku přesně víme, co se na zařízení děje,“ vysvětluje důležitou investici ředitel divize Jaderná energetika Bohdan Zronek.

Právě dokončovaná modernizace systému kontroly a řízení centrální čerpací stanice, začala ve druhé polovině července a její výhody se ukáží už v nejbližších dnech. Instalaci předcházela rozsáhla příprava, která začala před třemi lety. Jejím impulsem nebyla nižší spolehlivost ale spíše avizovaný nedostatek náhradních dílů na trhu. Na instalaci se podílí i zaměstnanci, kteří jej budou později obsluhovat.

Důležitým úkolem pracovníků elektrárny při modernizacích je seznámení se s nově instalovaným systémem. Hned na začátku musíme nastudovat celý nový systém, aby uměli zkontrolovat vlastní návrh projektu a očekávané chování zařízení. Velmi cenné zkušenosti získávají nejen při přípravě, ale také při instalaci a zprovozňování, kterého se po celou dobu fyzicky účastní. To přináší nové znalosti a zkušenosti, které následně tvoří know-how, které využívají při dalším bezpečném provozování zařízení.

Celkové náklady na modernizaci systému řízení a kontroly jedné čerpací stanice dosahují 20 milionů korun. Na demontáži stávajícího zařízení, nové instalaci, zapojování tisíců svorek a zprovozňování zařízení se podílí sto dvacet techniků na straně dodavatele i objednatele. Tento tým musí během 50 dnů vše zvládnout a to včetně řady kontrol a funkčních zkoušek, které jsou podmínkou pro uvedení zařízení do provozu.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 23.08.2017 16:24




0 +
 

Hlavní zprávy