Dukovany se otevřely tisícovce návštěvníků

Mimořádné prohlídky konané v rámci 24 hodin otevřených dveří přilákaly během pátku a soboty do Jaderné elektrárny Dukovany rekordních 1052 lidí. Návštěvníci si kromě Infocentra prohlédli také havarijní kryt a autobusem projeli střežený prostor elektrárny. Největší pozornost návštěvníků se upírala právě k vybavení havarijního krytu, který byl návštěvníkům ukázán vůbec poprvé.

uniweb weby

Prohlídky se konaly v půlhodinových intervalech a trvaly 75 minut. Oproti předchozím ročníkům byly přizpůsobeny zájmu návštěvníků a 24 hodin otevřených dveří tak bylo rozděleno na 12 hodin v pátek a 12 hodin v sobotu. Elektrárna zaznamenala rekordní návštěvnost, která byla oproti předchozímu roku téměř dvojnásobná.

"Za mimořádnou příležitostí přijeli lidé i ze vzdálených míst republiky, například z Mostu, Mariánských Lázní, Rumburku, Frýdku-Místku nebo z Prahy. Prohlídek se mohly účastnit pouze osoby se státní příslušností České republiky starší 15 let, nicméně v jiných termínech už letos dukovanské Infocentrum navštívilo 323 zahraničních návštěvníků z celkového počtu 14 500 osob. Do elektrárny přijeli nadšenci například z Venezuely, Bolívie či Singapuru," popisuje tiskový mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Prohlídky začínaly úvodní filmovou projekcí v kinosále Infocentra a krátkou prohlídkou tzv. „barevné ulice“ smodely reaktorových bloků a dalších zařízení. Následovala prohlídka krytu skapacitou 300 osob. "Velký zájem vzbuzovaly také balíčky s jídlem, které jsou zde připravené pro případ delšího pobytu a informace o celkové kapacitě krytů pro 2500 osob. Závěr patřil projížďce střeženým prostorem elektrárny. Před samotným nástupem do autobusu čekala návštěvníky nezbytná fyzická kontrola," dodává Bezděk s tím, že dukovanská elektrárna už nyní plánuje noční prohlídky na září.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy