Dýně Matylda udělala radost maminkám a dětem hned dvakrát

Zhruba třicetikilovou dýni v úterý 18. října odhodlaně dlabalo sedm statečných klientů havlíčkobrodského Charitního domova při Oblastní charitě Havlíčkův Brod (OCH HB). I když se dvěma maminkám a jejich dětem ze začátku zdálo, že nože na rozpůlení takového obra stačit nebudou, tak se nakonec podařilo.

uniweb weby

Zhruba po hodince práce chodbu domova zdobili dva dýňoví strašáci a hrnce v kuchyňce byly plné vydlabaných kousků dýně, z nichž se samozřejmě uvaří a možná i upečou gastronomické lahůdky. 
Úctyhodnou úrodu přivezla do havlíčkobrodského Charitního domova Lenka Hložková, vedoucí humpoleckého Střediska charitní pomoci při OCH HB. A protože jsou pracovnice domova zvyklé s maminkami a jejich dětmi čas od času vařit, rozhodly se, že tentokrát si uspořádají sezonní hostinu. Ale ještě před ní je čekalo dlabání a výroba dýňových strašáků. „Tak pojďte, děti, ráda bych vám představila naši Matyldu. Dnes si ji vydlabeme a pak si společně připravíme nějaké dýňové speciality,“ řekla vedoucí Charitního domova Lenka Vencová dětem, kterým při pohledu na obrovskou dýni, jíž se v domově familiárně začalo přezdívat Matylda, údivem spadla brada. 

Překvapení jim ale dlouho nevydrželo, ihned se totiž chopily lžící a se zápalem dlabaly, dlabaly a dlabaly. Maminkám a malým šikulům pomáhaly také pracovnice domova včetně osmadvacetileté dobrovolnice Martiny Machkové. „Do domova chodím tak zhruba půl roku, vždy jednou týdně,“ zmínila Martina Machková. Na otázku, proč se vlastně stala charitní dobrovolnicí, bez zaváhání odpověděla: „Abych dělala něco smysluplného,“ pokrčila s úsměvem rameny. 

Když děti viděly, jak se díky nim z Matyldy stávají dva fešní strašáci, samou radostí hledaly fotografa, aby je s jejich výtvory zvěčnil. Během fotografování si také vymýšlely, na jakých dýňových dobrotách by si chtěly pochutnat. 

Charitní domov v Havlíčkově Brodě sídlící na adrese B. Němcové 188 v současné době poskytuje přechodné ubytování a odbornou pomoc pěti maminkám, které se se svými dětmi ocitly v nelehké životní situaci. K dispozici má pokoje nanejvýš pro šest maminek a čtrnáct dětí. 


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy