Eduard Stehlík v Telči o Československé armádě za druhé světové války

Přednášku Eduarda Stehlíka Vlast a čest pořádá v rámci cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás ve středu 7. června od 18.00 v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči na náměstí Zachariáše z Hradce 2 Národní památkový ústav v Telči.

uniweb weby

Přednáška nabídne známé i neznámé podoby československé armády a osudy jejích hrdinů v době, kdy slova vlast a čest byla hodnotami, pro které má smysl obětovat život, budou tématem další přednášky. Vstup zdarma.

V roce 1938 patřila československá armáda mezi nejlepší a nejmodernější v Evropě. Rychlost mobilizace v září 1938 získala ve světě Československu respekt a uznání. Místo rozkazu k boji však byla československá armáda donucena ustoupit a území bez boje nechat obsadit německou armádou. Ihned po okupaci v březnu 1939 proto odcházejí stovky mladých mužů za hranice, kde se začínají formovat jednotky naší armády. V Protektorátu Čechy a Morava vzniká vojenská odbojová organizace Obrana národa. Velení armády se přesouvá do zahraničí, aby odtud řídilo mimo jiné atentát na Reinharda Heydricha. Po napadení SSSR německou armádou v polovině roku 1941 se začíná v Buzuluku budovat československá vojenská jednotka. Nejen těmito událostmi přiblíží přednáška činnost naší armády v období druhé světové války.

Přednáškový cyklus Rodinné stříbro – Památky kolem nás pořádá telčské pracoviště Národního památkového ústavu už devátým rokem. Jeho součástí je nejen péče o kulturní památky, ale i další zajímavá témata z historie.

Eduard Stehlík je český historik a spisovatel. Zaměřuje se na novodobé československé  vojenské dějiny. Je ředitelem odboru pro válečné veterány ministerstva obrany. Dříve působil jako historik Vojenského historického ústavu v Praze a později jako první náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy