Epidemie chřipky se humpolecké Astře zatím vyhýbá

Od počátku února se v celé České republice mluví o chřipkové epidemii. První opatření na sebe nenechala dlouho čekat, v Humpolci platí od 5. února až do odvolání zákaz návštěv ve dvou nemocničních zařízeních. V humpolecké Astře – denním centru pro seniory při Oblastní charitě Havlíčkův Brod, kde vzhledem k cílové skupině klientů musí být v těchto dnech ostražití, je zatím vše v normálu.

uniweb weby

Vlna chřipkových onemocnění však jednu ze služeb havlíčkobrodské Charity postihla, a to teprve nedávno a navíc hned dvakrát. „S chřipkou jsme bojovali hlavně na podzim, což je pro nás výjimečné, protože se s ní většinou setkáváme právě v zimních měsících. Teď je naopak situace poměrně dobrá, takže doufáme, že se nám nemoc vyhne,“ přemítala vedoucí Astry – denního centra pro seniory Bohuslava Medová. 

Speciální preventivní opatření tak podle jejích slov nejsou v tuto chvíli nutná. „Zásadní je, a to stále opakujeme, aby ten, kdo se necítí dobře, je nastydlý a podobně, zůstal raději doma v posteli a vynechal návštěvu našeho centra jakožto společenského prostředí. Nejen, že sám podchytí své problémy v začátku, ale také nenakazí další. To platí jak pro naše klienty, tak i pro naše pracovnice,“ uvedla vedoucí. 

Vedle toho se v Astře snaží dbát na pečlivou hygienu, k níž patří časté mytí rukou, a také na pravidelný pitný režim. K tomu se jim osvědčilo používání speciálních dezinfekčních a bylinných sprejů. „Víme, že většina našich klientů je proti chřipce očkována a že jsou o této nemoci poučeni od svých lékařů,“ dodala Bohuslava Medová. Zároveň podotkla, že když chřipková epidemie v minulosti propukla i u nich, museli většinou omezovat provoz. „Stalo se, že jsme kvůli chřipce museli zkrátit odpolední otevírací dobu. Nic zásadnějšího ale nepamatuji,“ uzavřela. 

Astra – denní centrum pro seniory v Humpolci je jednou ze sociálních služeb havlíčkobrodské Charity, která svou pozornost zaměřuje na péči o seniory. Sídlí na adrese Školní 730 a v rámci denních programů nabízí například nejrůznější volnočasové a aktivizační činnosti s cílem v co největší míře omezit sociální vyloučení seniorů. Pracovnice jim navíc pomáhají s osobní hygienou, se zajištěním jídla nebo při obstarávání osobních záležitostí. Senioři mohou do centra docházet podle svého přání kdykoliv v průběhu pracovního týdne, je otevřeno od pondělí do pátku vždy od 7.00 do 18.00. Více informací je uvedeno na webových stránkách www.hb.charita.cz. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy