Evropský šampionát chtěli Maďaři, Rumuni i Poláci, Chotěboř je převálcovala

Jedna z největších letošních sportovních akcí na Vysočině proběhne od 5. až 13. srpna na letišti v Počátkách u Chotěboře. Mistrovství Evropy v akrobatickém létání je vyvrcholením snahy pořadatelů z chotěbořského Aeroklubu.

uniweb weby

„Vše začalo pořádáním dětských dnů a poté i mistrovství České republiky. Bezchybná organizace, zázemí i prostředí nám přineslo ocenění v podobě konání evropského šampionátu,“ podotkl bývalý reprezentant v akrobatickém létání a hlavní pořadatel Jan Adamec. 

Ideální podmínky na letišti v Počátkách ocenil i prezident Aeroklubu České republiky Vladimír Machula. „Soutěží se v různých disciplínách a každá disciplína má svoji koordinační skupinu, která to sleduje. Mistrovství České republiky v roce 2014 bylo perfektně zvládnuté. I na základě toho jsme se rozhodli, že připravíme projekt evropského šampionátu v Počátkách a přihlásíme jej,“ popsal. Zájem o pořádání ME měly kromě Česka také Maďarsko, Rumunsko a Polsko. Hodnotilo se zázemí i kvalita podmínek pro soutěžící. „Prezentaci jsme měli do detailu připravenou, nikdo z hodnotících neměl žádné připomínky, tak nám pořadatelství nakonec přiklepli,“ dodal Vladimír Machula. 

Jakousi výhodou pro piloty je i fakt, že těsně předtím (14. až 17. června) se koná otevřené mistrovství České republiky. „Už teď víme, že účast bude opravdu velká. Evropská letecká špička si nenechá ujít příležitost zmapovat terén a zasoutěžit si v podmínkách, ve kterých bude evropský šampionát probíhat,“ zmínil Jan Adamec. 

Na republikovém šampionátu se objeví i současný nejlepší český akrobatický letec Martin Šonka. „Těším se na to o to více, že se tady potkám se svými kamarády. Do Chotěboře se vždy rád vracím, jsou tady výborné podmínky a skvělí lidé,“ vyznal se. Šonku uvidí návštěvníci nejenom v soutěži, ale posléze i na letecké show 18. června. „Chci si to opravdu užít, protože mistrovství Evropy je pro mne uzavřené vzhledem k tomu, že já soutěžím v kategorii Unlimited a toto budou závody v kategorii Advanced,“ vysvětlil pilot, který se nedávno stal prvním Čechem, který vyhrál závod Světového poháru Red Bull Air Race. 

To však nic nemění na tom, že bude fandit českým závodníkům. „Akrobatickou velmocí je sice Francie nebo Rusko, ale věřím, že naši zabodují a dosáhnou nějakého pěkného výsledku,“ doufá. 

Z hlediska organizace nebude evropský závod nejjednodušší. Pořadatelé předpokládají, že se v Chotěboři objeví kolem 160 lidí, včetně 80 pilotů. „Náš realizační tým čítá na 45 pracovníků, z nichž 35 bude muset být neustále k dispozici na letišti. Počítáme proto, že ke spolupráci oslovíme i nějaké externisty,“ prozradil Jan Adamec. 

Vstup na M-ČR i ME bude zdarma, návštěvníci zaplatí pouze vstup na leteckou show 18. června. Akci významně podpořil Kraj Vysočina a město Chotěboř. 

Úvodní foto: Na tiskové konferenci zleva: Jan Adamec, Jiří Duras – jeden znejlepších akrobatických instruktorů vČR, na ME vPočátkách bude působit jako šéf jury, Martin Šonka, Vladimír Machula a moderátor Jiří Vaníček, autor: Miloš Novák


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy