Expozice připomene v Havlíčkově Brodě operaci Anthropoid

Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod pořádá od pátku 24. února výstavu Někomu život, někomu smrt – operace Anthropoid, kterou mohou zájemci navštívit do 30. března v Havlíčkově domě.

uniweb weby

Putovní výstava připomene československé výsadkáře vyslané z Velké Británie a statečné domácí odbojáře, kteří před 75 lety zorganizovali a provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tento čin vedl k represivním opatřením Němců na českém obyvatelstvu, ale také k odvolání podpisů Mnichovské dohody ze strany Spojenců. Výstavu připravila Asociace nositelů legionářských tradic, autorka Jindra Svitáková ve spolupráci s historikem Jaroslavem Čvančarou na motivy jeho rozsáhlé knižní trilogie Někomu život, někomu smrt, věnované domácímu i zahraničnímu odboji v období 2. světové války.
 
Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 24. února od 17.00 a expozice bude otevřena denně mimo pondělí od 9.00 do 17.00.
V rámci výstavy se uskuteční v úterý 28. března od 16.00 se ve Skaut klubu v Horní ulici přednáška spisovatele Jiřího Padevěta nazvaná Operace Anthropoid.
 
V sobotu 27. května, v den výročí atentátu, uspořádá Muzeum zájezd autobusem do rodiště Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích u Třebíče, kde byla v rodném domě otevřena expozice zpracovaná Vojenským historickým ústavem v Praze. Zájemci o účast se mohou přihlásit do 5. května.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy