Festival 21. Ji.hlava skončil. Přijelo 4 386 akreditovaných diváků

O víkendu vyvrcholil 21. ročník festivalu dokumentů Ji.hlava. Celková návštěvnost festivalu se stejně jako v loňském jubilejním roce blíží čtyř a půl tisícům akreditovaných diváků. Ji.hlava uvedla přes tři stovky filmů v osmi kinosálech, přivezla více než tisíc filmových profesionálů a připravila téměř sto padesát diskuzí.

uniweb weby

Dokumentární žně však s koncem Ji.hlavy nekončí. V pondělí 30. října začíná projekt Česká radost v českých kinech, který přinese výběr ze soutěžních sekcí Ji.hlavy do kin po celé republice. 

„Těší mě, že zájem diváků, filmařů i médií o festival stále roste. Co ale není zřejmé na první pohled, je respekt zahraničních hostů, kteří oceňují harmonii mezi výrazně profilovaným programem, velkým množstvím zahraničních i českých hostů a neformální atmosférou. Ji.hlava propojuje držitele nejvýznamnějších filmových cen, letos třeba Oscara či Zlatých glóbů, se zástupci festivalů v Benátkách či Rotterdamu, muzeí současného umění Moma či Centre Pompidou s diváky, filmaři i studenty z celého světa. Když jsem se včera loučil s hosty, mnozí mi překvapeně řekli, že nevědí, proč už do Ji.hlavy dlouho nejezdí, a že se za rok určitě vrátí,” říká k letošnímu ročníku ředitel MFDF Ji.hlava Marek Hovorka. 

Téměř čtyři a půl tisíce akreditovaných diváků

Na letošní Ji.hlavu přijelo 4 386 návštěvníků. Z 342 promítnutých filmů bylo 70 uvedeno ve světové, 12 v evropské a 22 v mezinárodní premiéře. Filmy letos soutěžily v deseti sekcích. Promítalo se v osmi kinosálech v Jihlavě i Třešti. Program nabídl 150 diskuzí po filmových projekcích, v rámci Inspiračního fóra nebo “masterclassess”. Ty proběhly například s islandským skladatelem Jóhannem Jóhannssonem, oscarovým režisérem Marcelem Ophulsem nebo filmařem Karlem Vachkem.  Největší pozornost diváků si tradičně získala sekce Česká radost v čele s vítězným filmem Hranice práce Apoleny Rychlíkové nebo film o vietnamské komunitě v Praze Bo Hai.

Ji.hlava plná filmových profesionálů

Desítky aktivit také proběhly v rámci tzv. industry programu, určeného pro filmové profesionály. Těch letos do Jihlavy přijelo přes tisíc z České republiky i z celého světa. Vedle již tradičních akcí, jako například vzdělávací workshop Emerging Producers, Festival Indentity, Konference Fascinace zaměřená na distribuci experimentálních filmů, nebo platforma Inspirační Forum, se letos poprvé v rámci festivalu otevřel talentovaným profesionálům z celého světa vzdělávací program Ji.hlava Academy. „Stále se rozšiřující industry program přivádí do Ji.hlavy každým rokem více odborníků a významných osobností. Ji.hlavský festival se i díky tomu stává na šest dní jedním z hlavních center filmového světa. Máme radost, že jeho renomé v zahraničí roste,” uvedla vedoucí programu pro filmové profesionály Jarmila Outratová.

Doprovodný program

Ji.hlava nabídla i bohaté doprovodné aktivity. Divadelnímu programu dominovalo dokumentární divadlo NICK či oblíbení improvizátoři VOSTO5. Festival nabídl chráněnku Nicka Cave Shilpu Ray, japonskou performerku Rie Nakajima, londýnskou umělkyni českého původu Terezu Stehlíkovou nebo rusko-český kolektiv Black Moon O. „Vystoupení hudebníků z Japonska, Turecka a prezentace hudby z Číny a Vietnamu ukázaly, že Ji.hlava je výbornou platformou pro prověřování toho, jak přirozeně dnes migrují inspirace skrze různé kultury. Opět se nám podařilo zapojit i samotné město: slovenský zvukový umělec Jonáš Gruska po tři dny natáčel zvuky Jihlavy a výslednou kompozici odehrál v místním kostele,” dodává dramaturg hudebního programu Pavel Klusák.

Česká radost v českých kinech

Osm filmů ze soutěžních sekcí letošní Ji.hlavy půjde do kin po celé republice. „České dokumentární filmy již dávno nevznikají jen pro televizní obrazovky. Jsou to díla, která si zaslouží velké plátno, dobrý zvuk a soustředěné diváky,“ říká ředitel MFDF Ji.hlava Marek Hovorka. Akce začíná předposlední říjnový den v pražském kině Pilotů projekcí dvou krátkých filmů pod názvem Umírání pro začátečníky. Režisérský tandem Bára Kopecká a Marek Bouda se tu zamýšlí nad tématem lidské konečnosti. Poslední říjnový den vyrazí na turné po českých kinech Skokan Petra Václava. Událostí letošní Ji.hlavy byla i premiéra Mildy režiséra Pavla Křemena. Filmový portrét někdejšího prvního tajemníka komunistické partaje Milouše Jakeše promítne kino Pilotů prvního listopadu. A posledním dlouhometrážním snímkem je Všechno bude fajn Robina Kvapila. Na druhou polovinu listopadu je pak připraven blok čtyř krátkých filmů. „Jde o esejistickou koláž původních záběrů, komentovany´ch grafů a internetového odpadu s výmluvným názvem IIIIIIIIIIIIII. K jeho sledování potřebujete smartphone,“ doplňuje k prvnímu z nich Tereza Schwadoschová, koordinátorka projektu. Dalším snímkem bude animovaný film Malá a Bo Hai Dužana Duonga. Blok uzavírá Poslední šichta Tomáše Hisema.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy