Festival dokumentů 21. Jihlava už za čtyři dny

Čtyři dny před zahájením 21. ji.hlavského festivalu odhalili pořadatelé poslední novinky. Světová premiéra vůbec prvního filmu o současném francouzském prezidentovi Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona v sobotu 28. října festival slavnostně zakončí.

uniweb weby

Inspiračního fóra, tradiční diskuzní platformy festivalu, se zúčastní ruská exilová novinářka Žanna Němcovová, kontroverzní divadelní režisér Oliver Frljić i polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska, jejíž kniha Ku-klux-klan. Tady bydlí láska právě vyšla česky. Letošní novinkou bude rozšíření Inspiračního fóra o speciální pětidenní program, který bude od 25. do 29. října probíhat v nově zbudovaném sále v DKO. 21. Ji.hlava proběhne ve dnech 24. až 29. října a otevře se také milovníkům počítačových her, virtuální reality či divadla.

„Ji.hlavský festival je od prvního ročníku místem, kde jsou diskuze po filmových projekcí i mimo ně součástí duše festivalu. Tento charakter rozvíjí i unikátní model Inspiračního fóra, který letos ještě posílíme celodenním programem. Po pět dnů se diváci budou moci setkávat s výraznými osobnostmi nejrůznějších vědeckých i uměleckých oborů. Pozornost si jistě získá povolební diskuze organizovaná týdeníkem Respekt, diskuze porot nových soutěžních sekcí Svědectví spojených s vyhlášením vítězných filmů či setkání s výtvarníky Kateřinou Šedou či Kryštofem Kinterou. Vstup na diskuze je zdarma,” zve návštěvníky ředitel MFDF Ji.hlava Marek Hovorka.

Na Inspirační fórum, které každoročně zve na Ji.hlavu hosty z různých oborů, letos přijede Žanna Němcovová, ruská exilová novinářka a dcera zavražděného ruského politika Borise Němcova. Z Chorvatska dorazí divadelní režisér Oliver Frljić, jemuž ukřižování papeže Jana Pavla II. v dramatu Prokletí vyneslo žalobu i demonstrace katolíků. Trojici hostů uzavírá polská reportérka a spisovatelka Katarzyna Surmiak-Domańska, která působí na Institutu reportáže Mariuzse Szczgyiela. Česky jí letos vyšla kniha Ku-klux-klan. Tady bydlí láska. „Všechny tři letošní hosty spojuje snaha dokumentovat realitu velmi tvůrčím a autorským způsobem. To může být inspirativní pro režiséry dokumentárních filmů i festivalové publikum,” říká k hostům kurátor Inspiračního fóra Filip Remunda.  

Diskuze nad proběhlými volbami i lidská kronika Ukrajiny

Ji.hlava nově nabídne i maraton diskuzí a přednášek v Inspiration Forum Lounge @ Respekt Café. Návštěvníci tady posnídají s osobnostmi, jako je umělec Krištof Kintera nebo básník Petr Borkovec. Ve středu večer zde redaktoři týdeníku Respekt v diskuzi s názvem Co nás čeká po volbách proberou aktuální povolební situaci. Čtvrtek bude zčásti zaslíben marketingu politických stran. V pátek si zájemci užijí povídání se skupinkou občanů z ukrajinského města Slavutyč, které na festival přivede projekt výtvarnice Kateřiny Šedé. V sobotu se s novinářkou Petruškou Šustrovou účastníci zamyslí nad tématem vyrovnání se s komunistickou minulostí v České republice. 

Mladý a nezkušený prezidentem Francie

Letošní Ji.hlavu zakončí slavnostní světová premiéra dokumentu o cestě k moci francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. „S Macronem jsme si vysvětlili, že nejsem novinář, ale dokumentarista. K natáčení jsem přistupoval observačním přístupem a nekladl jsem si ambici vysvětlit vše. Ale trval jsem na tom, že chci k tématu přistoupit transparentním způsobem. A to se, myslím, povedlo,” popisuje vznik svého snímku režisér Yann L’Héronet. Ten s prezidentským aspirantem strávil osm měsíců a snímek Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona nabízí vhled do zákulisí kampaně nejmladšího prezidenta země galského kohouta. Bez hodnotícího přístupu se stává observační sondu o konstrukci mediálního obrazu velkých politiků.

Nové celebrity: youtubeři

Zvláštního uvedení ve festivalové premiéře se letos dočká i symbol generačního přerodu audiovizuální zábavy: youtubeři. Režisér Jiří Sládek se ve svém snímku Nejsledovanější snaží odhalit lidskou stránku těchto internetových hvězd. Na otázku, co to znamená být youtuberem, ve filmu odpoví třeba Pedro, Shopaholic Nicol, Gabrielle Hecl, Kovy nebo sesterská dvojice bloggerek A Cup of Style. Film vyslechne názory všech, kterých se sledování a vytváření YouTube videí dotýká: rodičů dětí, marketingových specialistů, sociologů, psychologů a samotných diváků. „Byla to první parta lidí, která to chtěla dělat seriózně a nechtěla z výsledného filmu udělat bulvár,“ říká o natáčení jedna z protagonistek Gabrielle Hecl. Festivalového uvedení se osobně zúčastní režisér i bloggerky A Cup of Style.

35 let s 6 manželskými páry oslaví dokumentaristka Helena Třeštíková

Cyklus Manželské etudy vznikl v 80. letech na objednávku Krátkého filmu Praha. Podnětem byla celospolečenská diskuze o vysokém procentu rozvodů mladých manželství. Téma zaujalo Helenu Třeštíkovou, která si na pražské Staroměstské radnici vybrala deset párů ve věku osmnáct až dvacet pět let a začala s nimi natáčet časosběr. Ten měl trvat pět let: tak dlouho totiž trvá i první, kritická, fáze manželství. Cyklus Manželské etudy Třeštíková natáčela ve třech fázích: 1980–1986, 1999–2005 a 2009–2017. Na festivalu premiérově představí pokračování osudů všech dvojic: Manželské etudy po 35 letech. Mezi nimi i příběh architektů Ivany a Václava, kteří kvůli svým nárokům, touze budovat a tvořit narážejí na nepochopení okolí i vlastních dětí. Jedna z protagonistek, Marcela, o které vznikl i vlastní dlouhometrážní snímek, dorazí osobně. Na festivalu proběhne také křest knižního rozhovoru s režisérkou Sběrná kniha. Knihu pokřtí její autor, historik a spisovatel Pavel Kosatík.

Herní design a virtuální realita

Ji.hlavský festival myslí i na hráče počítačových her a milovníky virtuální reality. Počítačové hry a projekty ve virtuální realitě se potýkají s podobnými otázkami, jako dokumentární film. Chtějí zprostředkovat zkušenost příběhu, zachytit atmosféru, vyjádřit stavy vnitřního světa, ukázat intimní i celospolečenská témata, zobrazit historii, ale také co nejpřesněji zprostředkovat objektivní informace,“ říká o virtuální realitě a počítačových hrách na Ji.hlavě dramaturgyně Andrea Slováková. Na Masarykově náměstí festival opět nabídne návštěvníkům dokumentární i vzdělávací počítačové hry. Hráči se ponoří do města zpustošeného katastrofou nebo prožijí boj s rakovinou blízkého člověka. Sekce Virtuální reality pak v DKO představí 360° dokumentární filmy, simulace i umělecké instalace. Návštěvníci festivalu tak budou moct prozkoumat otevřené krajiny Marsu v simulaci vytvořené ve spolupráci s NASA nebo se setkat s mořskými tvory v prostředí pod hladinou oceánu.

Maximální improvizační stand‘art i divadelní dokudrama

I divadelní program 21. ročníku slibuje silná jména. Středeční večer v DIOD uvede inscenaci NICK, ve které se režisérka Petra Tejnorová kombinující prostředky divadelního a filmového ptá: „Čemu a za jakých podmínek jsme ochotni uvěřit?“ Stejný večer představí i inscenaci Horáckého divadla 3 100° C mé krve přinášející výpovědi evropských a amerických matek, jejichž děti se přidaly k Islámskému státu. Tradičně také vystoupí divadlo Vosto5 s improvizačním večerem Stand’artní cabaret a s příběhem o objevu zapadlé české kapely PROTON, která byla umlčena těsně před tím, než se stala slavnou.

Filmové dílny pod vedením českých dokumentaristů

Ve čtvrtek, v pátek i v sobotu dopoledne se návštěvníci Ji.hlavy budou moci zapojit také do filmových dílen. Povedou je přední čeští dokumentaristé Jaroslav Kratochvíl, Vít Klusák a Ivo Bystřičan, kteří se ve 2–3hodinových workshopech zaměří na žánr ankety, reportáže či miniportrétu teoreticky i prakticky v terénu. Při natáčení si účastníci vyzkouší modely nového fotoaparátu Panasonic Lumix GH5, který je určen speciálně na tvorbu videí. „Společnost Panasonic byla vždy nedílnou součástí světa obrazových sdělení. Skrze své televizory, videokamery a fotoaparáty Panasonic svým zákazníkům zprostředkovává prvotřídní zážitek a na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava tak s hrdostí zastane roli technologického partnera,“ říká Jakub Pešl, marketingový manažer společnosti Panasonic. Kapacita jedné dílny je 8 účastníků a zájemci se mohou přihlásit na webu festivalu.

Medailonky letošních lektorů Inspiračního fóra

Katarzyna Surmiak-Domańska

Katarzyna Surmiak-Domańska (1967), polská reportérka a spisovatelka, vyučuje na Institutu reportáže Mariusze Szczygiela, kde se soustřeďují spisovatelé zaměření na polskou školu reportáže. Katarzyna absolvovala románská studia na Varšavské univerzitě. Od roku 1995 pracuje v deníku Gazeta Wyborcza, kde publikuje reportáže, z nichž některé obsahují kontroverzní sexuální témata. Zabývá se především změnou tradičních hodnot a rodiny, jež je v Polsku považována za posvátnou. Mnoho jejích textů obsahuje příběhy transgender lidí, transvestitů, gayů a leseb, kteří vychovávají děti i příběhů sexuálních násilníků, pedofilů a polských nacionalistů. O nacionalismu napsala svou čtvrtou sbírku reportáží, knihu Ku-klux-klan. Tady bydlí láska, který vyšla v češtině roce 2017 v nakladatelství Absynth. Přijďte a zúčastněte se debaty s polskou reportérkou, která na arkansaském sjezdu Ku-klux-klanu vyšetřovala současnou formu fungování jedné z největších a nejrozsáhlejších extremistických skupin. Jak se za více než 150 let existence této organizace změnily její cíle a zaměření? Skutečně si klade jen za cíl chránit zájmy bílé rasy, jak tvrdí její členové?

Oliver Frljić

Oliver Frljić (1976) je chorvatský divadelní režisér, jehož díla jsou zaměřena na využití schopnosti divadla překonat hranice sebe sama a rozšířit jeho dosah širším sociálním kontextem. Frljić, jenž se často nechá inspirovat Aischylovými Peršany, obnažuje pomocí konceptu kontrapaměti ty části dějin, které bývají v etablovaném výkladu ignorovány, čímž dává zároveň hlas těm, které společnost přehlíží či opomíjí. Svá díla představil v mnoha divadlech a na rozličných mezinárodních festivalech, mezi jinými např. na vídeňském Wiener Festwochen, bruselském  Kunstenfestivaldesarts, vratislavském Dialogu, montrealském Festivalu TransAmériques, wiesbadenském Neue Stücke aus Europa, Bělehradském mezinárodním divadelním festivalu (BITEF) nebo na newyorském La MaMa.

Žanna Němcovová

Žanna Němcovová (1984), dcera ruského státníka Borise Němcova pracovala na stanici Echo Moskvy a následně pro ruskou stanici RBC TV, kde zastávala místo ekonomické zpravodajkyně a moderátorky. Zde dělala mnohá interview s různými politiky a obchodními zástupci. Poté, co byl v únoru 2015 zavražděn její otec, Němcovová se dožadovala důsledného vyšetření případu a bylo jí vyhrožováno na sociálních sítích. V červnu 2015 utekla v obavách o své bezpečí do Německa. Tam začala pracovat v Bonnu jako reportérka ruské sekce německé televizní a rozhlasové stanice Deutsche Welle a založila charitativní Nadaci Borise Němcova, která si vzala za úkol propagovat ideu svobody a demokracie. Tato organizace, jež slouží i jako upomínka na zesnulého Borise Němcova, každým rokem uděluje cenu, jíž vyznamenává obzvláště odvážného novináře, aktivistu či známou osobnost bojující za svobodu projevu. V roce 2015 obdržela Žanna Němcovová v Polsku Cenu solidarity (1,1 milionu USD) za prosazování demokracie a hájení lidských práv a v roce 2016 jí bylo uděleno Mezinárodní ocenění pro odvážné ženy (an International Women of Courage Award).

PROGRAM INSPIRATION FORUM LOUNGE @ RESPEKT CAFÉ

Středa 25. října

16.00-18.00 Hackeři. Svět svobodných informací. Hledají limity, slabiny či trhliny, kterých využívají, ale také na ně upozorňují a vymýšlejí, jak je zacelit. Opravdu?

Moderuje Martin Leskovjan, specialista na etický hacking a právo informační bezpečnosti. 

Diskutuje Pavol Lupták, bezpečnostní specialista a etický hacker, kryptoanarchista, voluntarista a anarchokapitalista. 

18.00-20.00 Svědectví o přírodě. Vyhlášení vítězného filmu a debata s porotci. 

Moderuje Jaroslav Kratochvíl, dokumentarista. Diskutují Ivo Bystřičan, režisér, dramaturg a publicista, Anton Markoš, teoretický biolog zaměřující se na buněčnou a vývojovou biologii a biosémiotiku, Luboš Slovák, aspirující environmentální filosof a aktivista v otázkách udržitelné společnosti. 

20.30-22.00 Respekt Tour. Co nás čeká po volbách. Debata o výsledku voleb, voličích a vyjednávání o nové vládě. 

Moderuje Jaroslav Spurný, Respekt. Diskutují Petr Honzejk, novinář Hospodářské noviny, Lukáš Jelínek, politolog. 

Čtvrtek 26. října

10.00-12.00 Vnitřní svět Petra Borkovce. 

Objevte v deseti vybraných básních vnitřní svět českého básníka, překladatele a publicisty a vydejte se s ním na ranní cestu poezií. 

12.00-14.00 Třistašedesátka - nové technologie ve filmu. 360° záběry. 

14.00-16.00 Jak udělat politickou stranu? Marketing politických stran. 

Moderuje Petr Fischer, šéfredaktora stanice Českého rozhlasu-Vltava. Diskutují Jakub Horák, volební stratég Pirátů 2017 a Jan Látal, dokumentarista a volební stratég strany Zelených 2014. 

16.00-18.00 Novinky ze světa filmu zemí Visegrádu. 

Moderuje René Kubášek, MFDF Ji.hlava. Diskutují Géza Csakvári, Népszava, Maďarsko, Eva Križková, Kinečko, Slovensko, Cathy Meils, Film New Europe, USA/Polsko, Pavel Sladký, Czech Radio, Česká republika, Bartosz Wroblewski, Gazeta Wyborcza, Polsko. Debata v angličtině. 

18.00-20.00 Svědectví o politice. Vyhlášení vítězného filmu a debata s porotci. 

Moderuje Petr Fischer, šéfredaktor stanice Českého rozhlasu-Vltava. Diskutují Josef Pazderka, novinář a reportér, bývalý zahraniční zpravodaj České televize v Rusku a Polsku. Martin Dokupil Škabraha, filozof a pedagog, Saša Uhlová, novinářka a romistka.

Pátek 27. října

10.00-12.00 Vnitřní svět Petra Hrušky. 

V deseti vybraných literárních dílech budeme putovat krajinou literárního světa českého básníka, scenáristy, literárního historika a vědce.

12.00-14.00 Politika v umění a umění jako jeden ze způsobů, jak vyjádřit svůj postoj a upřít pozornost publika na silné, inspirativní problémy. Potřebuje moderní společnost politiku v umění? 

Moderuje Petr Pospíchal, chartista a dlouholetý předseda Rady pro televizní a rozhlasové vysílání. Diskutují Jiří Havelka, divadelní herec a režisér, Zuzana Piussi, dokumentaristka, Apolena Rychlíková, dokumentaristka a redaktorka A2larm, Vít Janeček, dokumentarista, pedagog. 

14.00-16.00 Made in Slavutych. Lidská kronika města postaveného po výbuchu Černobylské elektrárny pro jeho obyvatele. Jak žijí pamětníci jaderné katastrofy a jak vzpomínají na Černobyl? 

Diskutují Kateřina Šedá a obyvatele Slavutyče. Debata tlumočená do češtiny. 

16.00-18.00 Dokumentární a vzdělávací hry: různá pojetí reality a vzdělávání ve světě počítačových her. 

Moderuje Andrea Slováková, dramaturgyně MFDF Ji.hlava. Diskutují Anna Szylar, členka expertního týmu Institutu Adama Mickiewicze, Polsko, Jakub Deml, kulturní manažer (Kvas z.s.) a audiovisuální umělec a producent ( www.cities.media ), Česká republika, Richard Nagyfi, Věda a rozvoj Kitchen Budapest, Maďarsko, Michal Kabát, vedoucí oddělení nových médií na fakultě masmediálních komunikací, FMK v Trnavě, Slovensko. Debata v angličtině.

18.00-20.00 Svědectví o poznání. Vyhlášení vítězného filmu a debata s porotci. 

Moderuje Petr Vizina, vedoucí kulturní redakce zpravodajství České televize. Diskutují Zuzana Holubcová, vědkyně zabývající se reprodukční biologií, Andrea Průchová, teoretička vizuální kultury, výzkumnice a pedagožka, Tomáš Tyc, profesor teoretické fyziky a astrofyziky. 

Sobota 28. října

10.00-12.00 Vnitřní svět Krištofa Kintery. 

Autor pohyblivých děl pracující s momentem pohybu, interakce a sociálně kritickým přesahem provede v deseti uměleckých dílech světem umění. 

12.00-14.00 Odkazy komunismu. Jak se vyrovnat s minulostí a jak ji pochopit? Skrze odbornou historickou práci nebo populární paměť komunismu, například ve vzpomínkách pamětníků nebo v popkultuře? Doplňují se tyto přístupy, anebo jsou naopak protichůdné? 

Moderuje Veronika Pehe, vědkyně a redaktorka A2larm. Diskutují Petruška Šustrová, publicistka, překladatelka a bývalá disidentka, Ondřej Matějka, historik a náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.

14.00-16.00 Fenomén mikrokinematografie. 

16.00-18.00 Technologie, které mění naše životy. Umělá inteligence, machine learning a autonomní mobilita dnes plní novinové titulky. Jak se ale stane, že se patent nebo technická inovace dostane do našeho každodenního života a můžeme ho reálně použít? 

Moderuje Pavel Přikryl, specialista start upů, spoluzakladatel co-workingového centra Opero. Diskutují Jiří Navrátil, ředitel vědeckých inovací v Direct People, vědecký pracovník AVČR a dříve technology scout, Vojtěch Kadlec, technology scout a specialista transferu technologií na ČVUT.

18.00-20.00 Křesťanská Evropa - co z ní zbylo pro současnost? 

Moderuje Josef Pazderka, novinář a reportér, bývalý zahraniční zpravodaj České televize v Rusku a Polsku. Diskutují Josef Beránek, publicista, Tomáš Petráček, teolog, Petr Vizina, vedoucí kulturní redakce zpravodajství České televize.

Neděle 29. října

10.00-12.00 Vnitřní svět Terezy Stehlíkové. 

Zajímá ji paměť smyslů a paměť míst. Vizuální umělkyně se všemi smysly ve vyprávění rozletí zpět k deseti setkáním. 

12.00-14.00 Poslech vítězného radiodokumentu

14.00-16.00 Vyhlášení vítězného námětu Měň filmem! Powered by SmartUp


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy