Festival Quijotova šedesátka v Lipnici nad Sázavou

Poslední srpnový víkend pořádá Divadlo Klauniky třetí ročník festivalu Quijotova šedesátka v Lipnici nad Sázavou. Festival je věnován integračním aktivitám, teatroterapeutickým projektům a podporuje tak uměleckou činnost lidí s postižením a koná se k výročí 400 let od úmrtí Miguela de Cervantese.

uniweb weby

Letos se mohou návštěvníci v rámci Quijotovy šedesátky těšit na předpremiéru nového projektu Velké malé kabaretní panoptikum, v němž spolupracují děti, profesionální herci a herci s mentálním postižením. Vystoupí Bohnická divadelní společnost, sociální divadlo Rozkoš bez rizika a brněnské uskupení Dřina a papír se svou inscenací Gilgameš, v níž titulní roli ztvárňuje student psychologie na vozíčku. Opět letos otvíráme prostor i amatérským souborům - představí se 4 pod peřinou z Teplic a z nedalekého Havlíčkova Brodu uvítáme znovu ADIVADLO. Hudební část festivalu zajistí chotěbořský Benebend – kapela složená zmentálně handicapovaných muzikantů a teplické uskupení Do hospody dobrý. V neposlední řadě vystoupí se svou kytarou Jiří Vondrák. Proběhne zde také 2x Art brut výstava: liberecký malíř Vojtěch Šůra (malíř sporuchou autistického spektra) a Z jednoho tahu s poslanci (výstava děl z workshopu pod vedením malíře Pavla Vagnera). Také se můžete těšit na výstavu koláží Quijote-Dubovcová-Dalí.

Festival bude zahájen Průvodem masek, maškar a obřích loutek, který bude procházet ulicemi Lipnice nad Sázavou, trasa se započne v amfiteátru pod hradem a bude pokračovat kolem Divadelního domku až ke středověkému hradu Lipnice. Součástí festivalu je také půlnoční happening nazvaný Exhumanizační pochod za Jaroslava Haška, který se koná na Starém hřbitově. V rámci festivalu bude slavnostně otevřena tzv. Divadelní bouda, komorní sezonní divadelní scéna s kapacitou cca 120 diváků.

Není náhoda to, že se festival koná právě v Lipnici nad Sázavou. Je to místo opředené geniem Jaroslava Haška a díky přehlídce Haškova Lipnice je tak pevně spjato s divadlem. Festivaly se to na Lipnici vždy jen hemžilo. Kromě slavné Haškovy Lipnice a Folkové Lipnice, kde v roce 1988 po dlouhých letech poprvé vystoupil Václav Havel, se zde v letních měsících pořádala vždy celá řada různých festivalů. Koncem devadesátých let hostila Lipnice přes léto i čtyři vícedenní festivaly (Rocková Lipnice, Haškova Lipnice, Kvílení, Lipnický mantl). Postupem času všechny festivaly vymizely a v letošním roce je Quijotova šedesátka jedinou akcí, která se uskuteční letos v létě v lipnickém amfiteátru.

Festival se koná za podpory Ministerstva kultury ČR a Nadace Život umělce.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy