Filmový klub v Přibyslavi má jubileum

Asociace českých filmových klubů (AČFK) sdružuje 92 filmových klubů a 10 000 členů po celé České republice. Filmové kluby (FK) v českých kinech pravidelně organizují projekce artových filmů, lektorské úvody a besedy s tvůrci. Na Vysočině jsou čtyři FK: Humpolec, Jihlava, Přibyslav a Třebíč.

uniweb weby

Pro srovnání počet v Praze je devět filmových klubů a z krajů jich má nejvíce Moravskoslezský, kde jich je třináct. Akce FK Přibyslav se konají v prostorách Kulturního domu Přibyslav. Zakládajícími členy FK Přibyslav byli Jiří Přibyl (dlouholetý předseda FK), Jan Tománek a Vladimír Šnýdl.
V průběhu let se vedení změnilo a v současné době FK má toto složení: Vladimír Šnýdl - předseda, členové Jakub Šnýdl a Martin Musil. „Naše první akce se konala v sobotu 19. ledna v roce 2002, takže je to letos už patnáct let. Promítaly se dva filmy: Amélie z Montmartru a Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec.  Hrála kapela Šíma jazz band z Prahy,“ vzpomíná Jakub Šnýdl na začátky FK Přibyslav. Při vzniku FK byla velmi důležitá dohoda s městem Přibyslav o zaštítění Filmového klubu, finančně i technicky.
Za členství v AČFK se neplatí žádné poplatky, ale FK musí dodržovat stanovy a posílat statistiky o počtu představení i návštěvnících. „Filmy si půjčujeme nejen od AČFK. Využíváme nabídky různých distributorů. V poslední době asi nejčastěji od Aerofilms. Můžeme bohužel vybírat pouze z omezeného množství filmů, protože přibyslavské kino není digitalizováno na technologii DCP. Promítáme tedy buď z DVD ( Blue-ray) nebo si od distributora stáhneme film do počítače,“ uvedl Jakub Šnýdl. Filmy promítá Petr Štefáček, zaměstnanec Kulturního zařízení města Přibyslav (KZMP). Provoz FK je finančně náročný. Naštěstí stále platí dohoda s městem Přibyslav, které provoz platí a technicky zajišťuje KZMP. „My děláme vše ostatní ve svém volném čase. Staráme se o dramaturgii jednotlivých večerů, takže sháníme a vybíráme filmy i kapely. Děláme reklamu (web, Facebook, plakáty, pozvánky, maillist, atd.), zajišťujeme ozvučení koncertů a občerstvení. Oběma stranám tento stav vyhovuje: KZMP má od nás sedm kvalitních kulturních akcí ročně a my se bavíme jejich pořádáním. Filmový klub Přibyslav vlastně vznikl proto, že se v Přibyslavi žádné podobné akce neděly. Chci poděkovat za veškerou pomoc městu Přibyslav,“ řekl Jakub Šnýdl.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy