Firmy v Brodě hledají zaměstnance stále obtížněji, lidé často ani pracovat nechtějí

Najít pro firmu zaměstnance, který splňuje vše, co si firma zadá do podmínek a k tomu ochotně pracuje, je v okrese Havlíčkův Brod stále větší problém. Někteří pracovat nechtějí a ti, kteří ano, dost často nenaplňují zaměstnavatelovy požadavky.

uniweb weby

Třeba podle Vladimíra Zemana, ředitele společnosti Amylon, je důvod takový, že firmy řeší deficit zaměstnanců tím, že zaměstnávají i lidi, kteří by normálně nebyli schopní na složitých pozicích pracovat a také lidi, kteří jsou nekvalifikovaní a potřeby firem nesplňují. Takové příklady dle Zemana můžeme vidět například ve strojírenství. 

Vlastimil Bárta, ředitel firmy Pohledští Dvořáci, vidí problém naopak v nedostatku absolventů a malém zájmu lidí o práci v zemědělství, zvláště pak v živočišné výrobě.

 „V minulých pěti letech jsme například neměli ani jeden problém s pracovními silami, zatímco nyní je situace jiná. Na úřadech práce jsou lidé, kteří pracovat nechtějí a na některé pozice máme velký problém někoho sehnat,“ potvrzuje Vladimír Zeman, ředitel společnosti Amylon. 

S jeho slovy souhlasí i Václav Bárta, ředitel Pohledských Dvořáků: „U nás je sice personální situace stabilizovanější, ale i my máme jistý problém se sháněním lidí například na pytlovací linku, což je poměrně těžká manuální práce.“ 

Oba podniky i nadále pokračují ve shánění zaměstnanců pomocí klasické metody vyhledávání a postupného zaškolování. „Nevyužíváme žádné akce na dohledání zaměstnanců. Když potřebujeme najít kandidáty na odborné pozice, děláme to pomocí webových agentur a dané pozice vždy obsadíme,“ říká a Zeman a Vlastimil Bárta s jeho slovy souhlasí: „U nás ve firmě ani nevyužíváme agentur. Vždy, když někoho potřebujeme, využíváme svých dlouhodobých znalostí v oboru a dané lidi si zkrátka sami najdeme.“

Tomáš Beránek


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy