Havarijní cvičení Zóna 2017 startuje v pondělí

Simulovaná radiační havárie v Jaderné elektrárně Dukovany odstartuje v pondělí 15. května plánované třídenní cvičení Zóna 2017. Cvičení prověří ochranná opatření a součinnost jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Obyvatelé žijící ve 20 km havarijní zóně kolem elektrárny nebudou do cvičení žádným způsobem zapojeni.

uniweb weby

Cvičení Zóna 2017 začne v Jaderné elektrárně Dukovany v pondělí v ranních hodinách vyhlášením mimořádné události s fiktivním únikem radioaktivních látek. Nedílnou součástí bude i procvičení součinnosti hasičských záchranných sborů obou krajů, krizových štábů krajů a ostatních složek integrovaného záchranného systému. Do cvičení se zapojí i Krizový štáb Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Cvičení je zaměřeno na ověření funkčnosti nastavených komunikačních procesů mezi jednotlivými složkami a obyvatelé žijící ve 20 km havarijní zóně kolem elektrárny nebudou do cvičení žádným způsobem zapojeni. V průběhu cvičení nebudou v areálu elektrárny ani v rámci zóny havarijního plánování JE Dukovany spuštěny výstražné sirény. Pro monitorování radiační situace kolem elektrárny budou využity mobilní monitorovací skupiny elektrárny, případně ostatních složek a také letecká technika.

Pravděpodobnost havárie v Jaderné elektrárně Dukovany, při níž by unikly radioaktivní látky do životního prostředí, je díky bezpečnostním systémům, bezpečnému způsobu provozování a pravidelným kontrolám minimalizovaná. Přesto se podle zákona součinnostní cvičení pravidelně opakují. Poslední takové cvičení proběhlo v EDU roce 2013, jehož součástí byly praktické nácviky evakuace práce hasičských záchranných sborů přímo v terénu.

V letošním roce je kromě cvičení Zóna 2017 v JE Dukovany plánováno dalších devět havarijních cvičení, v některých případech se jedná o tzv. tajné cvičení, při kterých není předem znám termín ani scénář. Cvičení Zóna 2017 skončí ve středu 17. května.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy