Havlíčkobrodská 12 pokřtí CD

Pro milovníky dechové hudby asi není neznámou kapela Havlíčkobrodská dvanáctka, která vznikla v roce 1995.

uniweb weby

„Jeden z mých kamarádů za mnou přišel a povídal: Vždyť tady není žádná dechovka, je potřeba něco s tím dělat. Skončila tady vojenská dechovka, jsou tady muzikanti i lidi, kteří po té dechovce touží,“ popisuje první impuls k založení kapely Václav Palička. Sám do té doby dirigoval vojenskou posádkovou hudbu.  
Dlouhé roky bylo složení kapely postaveno z hráčů Miloš Přeček - tuba, Otto Bauer, Petr Krejza, Pavel Kletečka a Jaroslav Šlégr - baskřídlovky, Antonín Kříž - Es klarinet, Anička Svobodová a Petr Jelínek - klarinet B. Dále Josef Šoupal a Tomáš Kopic - křídlovky, Josef Lederer - lesní roh, Jaroslav Zelinger a Vladimír Kubát - trubky, Václav Šoupal - bicí nástroje. Prvními zpěváky byli Anna Marková, Ludmila Nyklová a Miloslav Dont. Kapela vystupovala v počtu dvanácti hudebníků a třech zpěváků. Kapela byla často pro potřeby širšího obsazení doplňována o hráče z Polné. Mezi nimi vzpomeňme na Jaroslava Suchého, Adolfa Šejstala, Slávka Dočekala a další obětavé muzikanty z regionu. Od začátku roku 2010 převzal starosti i radosti spojené s kapelničením v této kapele syn zakládajícího kapelníka Zbyněk Palička. Ten samozřejmě dovedl do party nové tváře. Havlíčkobrodská 12 vystupuje na oslavách obcí, měst, ale i na festivalech dechové hudby, jako jsou například Hasičský festival dechových hudeb v Pelhřimově, Festivalu Stock v Dobrohostově, nebo Memoriálu Otto Bauera. Kapela za poslední roky doslova omládla. Kapelník Zbyněk do stálé sestavy přijal nové mladé členy. Týká se to například klarinetistů, kteří studovali v ZUŠ Havlíčkův Brod ve třídách pana učitele Josefa Brožka a Jana Kerbra. Také v doprovodech kapela velmi omládla. Obsazení muzikantů Havlíčkobrodské 12, v které i nahrála CD Moje Sázava:Jakub Zíka - Es klarinet,Jan Kerbr - 1B klarinet ,Jan Havelka - 1B klarinet,Miloš Přeček - tuba, Václav Václavík - baryton, Pavel Kletečka- tenor, Jiří Beránek - bicí, Pavel Ledvinka - doprovod, Martin Firon - doprovod , Jaroslav Duben - křídlovka B, Jiří Kadlec - křídlovka a Zbyněk Palička - trubka 1B. Zpěvy: Iva Kletečková, Libor Mlynář a Jiří Pospíšil. CD Moje Sázava obsahuje 13 skladeb, spoluautorem hudby u třech skladeb je bývalý kapelník Václav Palička. V neděli 22. ledna od 15.00 se uskuteční v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě koncert Havlíčkobrodské 12 a součástí bude i křest CD Moje Sázava.
Bohužel na koncertu nezahraje Miloš Přeček, který zemřel náhle bez rozloučení v pátek 6. ledna 2017 ve věku 65 let. Čest jeho památce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 16.01.2017 22:13




1 +
 

Hlavní zprávy