Havlíčkobrodské muzeum pořádá Vzpomínku na Jana Kubiše a Adolfa Opálku

Vzpomínka na Jana Kubiše a Adolfa Opálku, tak nazvali pracovníci Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod zájezd do Dolních Vilémovic a Rešic na Třebíčsku, který se koná přesně v den 75. výročí události 27. května.

uniweb weby

Parašutista Jan Kubiš se narodil v Dolních Vilemovicích na Třebíčsku, Adolf Opálka v Rešicích na Znojemsku, oba sehráli důležitou roli v operaci Anthropoid, jejímž cílem byl útok na říšského protektora Reinharda Heydricha. Zájezd autobusem zamíří do jejich rodišť.
V Dolních Vilémovicích vybudovala před nedávnem obec v rodném domku Jana Kubiše expozici, která bude cílem naší návštěvy. V Rešicích bude tento den probíhat vzpomínková akce za účasti Armády České republiky, Československé obce legionářské a široké veřejnosti. Ve společné diskuzi s historiky muzea si připomeneme hrdinství těchto vojáků a vzpomeneme i statečné domácí odbojáře a jejich rodiny, kteří našim vojákům pomohli jejich úkol splnit a za svoji službu vlasti zaplatili životem.

Odjezd autobusem z náměstí v Havlíčkově Brodě v 7.30, sraz je u budovy muzea). Předpokládaný návrat v 17.00. Účastníci si uhradí dopravu 200 Kč, stravu a cenu vstupenky do expozice. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy