Hladiny řek na Vysočině stoupají

Kvůli oteplení a dešťovým srážkám začaly na Vysočině stoupat hladiny převážné většiny vodních toků. Třetího stupně povodňové aktivity už dosáhla Svratka v Dalečíně, bdělost hlásí Sázava ve Zruči nad Sázavou.

uniweb weby

Povodňovou situaci komplikují také ledové kry, jak dokazují fotografie řeky Sázava v Pohledu u Havlíčkova Brodu. Jak ale minulý týden ujistila Povodňová komise Kraje Vysočina, mimořádná povodňová situace prý našemu regionu nehrozí. "Hladiny podzemní vody zůstávají pod dlouhodobým průměrem. Odhadovaný deficit srážkové vody na Vysočině za poslední dva roky je 200 mm. Pokud nenastane prudké oteplení nebo nepřijdou intenzivní srážky, mohla by letošní zima tuto bilanci i zlepšit. Především na Vysočině je nyní půda schopna pomalu vodu infiltrovat, půda není podle informací odborníků na značné části území regionu promrzlá, neboť ji kryje vyšší vrstva sněhu,“ informoval minulý pátek hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Máte i Vy nějaké fotografie zvýšených hladin vodních toků? Pošlete nám je na redakce@regionvysocina.cz a my je zveřejníme!

Image title

Foto: Libor Blažek

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy