Hospodářské komory Zakarpatské oblasti a Vysočiny budou spolupracovat

Předseda Krajské hospodářské komory Kraje Vysočina (KHK KV) Richard Horký navštívil v závěru září západoukrajinský region Zakarpatská oblast, kde se v Užhorodě setkal s Ottou Kovčarem, předsedou Hospodářské komory Zakarpatské oblasti (HKZO). Vyvrcholením této schůzky bylo podepsání smlouvy o spolupráci mezi KHK KV a HKZO.

uniweb weby

„Smlouva má cíl prohloubit ekonomické a podnikatelské vazby mezi oběma regiony, které mezi sebou spolupracují dlouhodobě politicky a kulturně. Zakarpatská oblast je od roku 2008 partnerem Kraje Vysočina, přičemž samotná schůzka mezi Horkým a Kovčarem byla také součástí programu návštěvy vedení Kraje Vysočina v Zakarpatí.

Zakarpatská oblast byla za první republiky součástí Československa coby Podkarpatská Rus, takže zdejší obyvatelé jsou nám velmi blízcí jazykově i mentalitou. Po celém regionu se dodnes dochovaly památky na někdejší ČSR, na Užhorodské národní univerzitě lze navíc najít i Fakultu filologie, kde jedním ze studijních oborů je český jazyk a literatura.

Na univerzitu zavítala i delegace z Vysočiny pod vedením hejtmana Jiřího Běhounka. Richard Horký při setkání s vedením univerzity nabídl studentům možnost praxe ve firmách na Vysočině. Tento návrh byl univerzitou přijat velmi kladně, maximální podporu tomuto projektu přislíbil i Pavel Pešek, český generální konzul ze zastupitelství ve Lvově,“ uvedla Petra Maštalířová, ředitelka KHK KV.

S Pavlem Peškem jednal Richard Horký podle informací  také o pracovních vízech pro ukrajinské občany. „Stejně jako značná část podniků po celé České republice trpí i firmy na Vysočině nedostatkem pracovníků, což by pomohlo vyřešit zaměstnávání Ukrajinců. Ve firmách nad 50 zaměstnanců chybělo na Vysočině za rok 2016 asi 3000 lidí, pro rok 2018 se předpokládá, že to bude dalších 4500. Ukrajinci by ale mohli najít místo i v menších podnicích.

Generální konzul Richarda Horkého informoval, že konzulát nyní navýšil kvóty na 800 víz za měsíc. Větší počet je zatím vyloučen kvůli nedostatku kancelářských prostor. Čekací doba na udělení víza v současné době je 114 dní,“ dodala Petra Maštalířová.

Zářijová návštěva Richarda Horkého v Zakarpatí a podepsání smlouvy o spolupráci s tamní hospodářskou komorou přímo navázala na květnové jednání, kdy se Horký setkal s gubernátorem Zakarpatské oblasti Hennadijem Moskalem při jeho návštěvě Kraje Vysočina. S ním se tehdy dohodl na prohloubení ekonomických vztahů mezi firmami na Vysočině a v Zakarpatí.

 „V Zakarpatské oblasti i v Kraji Vysočina jsou investiční příležitosti, které by mohly být zajímavé jak pro naše, tak tamní podnikatele. Zakarpatí je nám navíc historicky velmi blízké, což je významné i z hlediska firemní kultury a mentality. Na zdejší trh lze tedy proniknout rozhodně mnohem snáze než třeba do Číny či jiných zemí, které mají zcela odlišné podnikatelské prostředí,“ uzavřela Petra Maštalířová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy