V Kamenici nad Lipou si budou až do neděle hrát

Areál zámku v Kamenici nad Lipou patří od středy 12. až do neděle 16. července tradičně výhradně hračkám. Hostí 12. ročník festivalu hraček z přírodního materiálu HRAČKOBRANÍ.

uniweb weby

Hračkobraní, které v letošním roce proběhne po dvanácté, chce být především přátelským a pohodovým setkáním všech, kdo si rádi hrají, a to bez ohledu na věk. Patří nejen hračkářským profesionálům, ale hlavně těm, kterým se hračky líbí a chtějí svým dětem udělat radost nákupem nové hračky či vytvořením vlastní v některé z tvořivých dílen.

Pro návštěvníky je připravena celá řada výstav. Mladé adepty hračkářské tvorby zastupují práce studentů oboru hračka Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové a střední uměleckoprůmyslové školy Praha-Žižkov. Jako každoročně je prezentována přehlídka hraček oceněných v roce 2016 značkou Správná hračka – vybráno odborníky. Tato značka představuje vítané vodítko pro rodiče, nakupující hračky pro své ratolesti. Na několika místech zámeckého sklepení je navíc instalován výběr hraček z uplynulých dvaceti ročníků Správné hračky. Uměleckoprůmyslové museum v Praze nabízí ze svých sbírek stálou expozici pokojíčků pro panenky pod názvem 1 + KK pro panenky a velmi populární a obdivovanou expozici Angličáci, která se jistě opět stane velkým lákadlem pro všechny návštěvníky. Galerii osobností české autorské hračky rozšíří, vedle profilů akad. mal. Viktora Fixla, zakladatele oboru hračka a jeho žáka a pokračovatele Václava Kubáta a Víta Gruse, nově portréty Františka Janoucha a Marie Hozmanové.

Přehlídky hračkářské tvorby na zámeckém nádvoří se tentokrát zúčastní rekordních dvacet výrobců krásných hraček (převážně dřevěných a textilních).

Ve více než dvaceti tvůrčích dílnách (m.j. výroba lodiček, textilních maňásků, tvoření z pedique, tvoření z hoblin, slámování, malování na trička a hrnečky, hrnčířský kruh, origami a mnoho dalších) budou návštěvníci rozvíjet své dovednosti při vlastnoruční výrobě hraček a dalších předmětů. Doprovodný program nabídne loutková i činoherní pohádková divadelní představení, vystoupení kejklíře, chůdochodce či výuku žonglování.

Více informací na více na: www.hrackobrani.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy