Hračky ve všech podobách, to je každoroční kamenické Hračkobraní

Nádvoří i park u zámku v Kamenici nad Lipou zaplnily hračky nejrůznějších tvarů a barev vyrobené z přírodních materiálů. Dnes tu totiž začalo oblíbené Hračkobraní, které potrvá až do neděle 15. července.

uniweb weby

Dvě desítky autorů opět nabízejí své originální kousky vyrobené zejména ze dřeva, textilu nebo kovu, z nichž mnohé se pyšní označením správná hračka. „Hračkobraní má jedinečnou atmosféru a na své si tu přijdou nejen děti, ale také dospělí, kteří se mohou inspirovat vhodným dárkem pro své blízké,“ sdělila své dojmy z návštěvy festivalu hraček náměstkyně hejtmana Jana Fischerová. Tradiční přehlídku hraček v Kamenici nad Lipou i letos doplňují divadelní představení a rozmanité tvořivé dílničky pro děti.

Oblíbená prázdninová přehlídka hraček z přírodního materiálu se na zámku v Kamenici nad Lipou koná letos už po třinácté. „Termín Hračkobraní připadá vždy na druhý červencový týden, a to od středy až do neděle. Každý rok tu přivítáme nové návštěvníky, ale většina z nich jezdí na festival do Kamenice opakovaně. Děti se u nás rozhodně nenudí a dospělí mohou zároveň pořídit krásné a originální dárky,“ láká na pestrý program Hračkobraní starosta Kamenice nad Lipou Ivan Pfaur.


Zámek v Kamenici nad Lipou, kde se oblíbený festival zaměřený na autorskou tvorbu českých výrobců a návrhářů hraček každoročně v červenci koná, je ve správě Uměleckoprůmyslového musea v Praze. To do zdejších prostor, které zároveň slouží jako depozitář, umístilo mimo jiné jedinečnou sbírku designového nábytku z 19. a 20. století. Mezi exponáty jsou takové skvosty jako křeslo pro Pražský hrad od Josipa Plečnika nebo designové kousky od Františka Bílka a Josefa Gočára. „Sbírka umístěná v kamenickém zámku poskytuje ucelený pohled na moderní historii nábytkové tvorby v českých zemích a svým rozsahem nemá v Česku obdoby,“ upřesňuje ředitelka muzea Helena Koenigsmarková a k prázdninovým tipům přidává dále možnost navštívit v kamenickém zámku například expozici Angličáci nebo 1+kk pro panenky.


www.hrackobrani.cz

www.upm.cz 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 12.07.2018 10:08




0 +
 

Hlavní zprávy