Hudba J. V. Stamice se v Budějovicích líbila

Letošní 300. výročí narození hudebního skladatele Jana Václava Stamice, rodáka z Havlíčkova Brodu, si připomněli koncertem z jeho děl i v Moravských Budějovicích.

uniweb weby

V jedinečném prostředí Zámeckých koníren vystoupil ve středeční večer dvanáctičlenný jihlavský Komorní orchestr Filharmonie Gustava Mahlera pod taktovkou charismatického Jiřího Jakeše. Melodická a jásavá hudba byla doprovázena zasvěceným slovem muzikologa Zdeňka Geista. Ten zaujal posluchače mnohými zajímavostmi ze života i tvorby jednoho z nejvýznamnějších rodáků naší Vysočiny.

Stejně jako mnoho jiných českých muzikantů hledal Stamic zaměstnání a možnost vyniknutí v cizině. Po několika zastaveních se usadil v německém Mannheimu, kde se stal coby znamenitý houslista členem dvorní kapely. Ta se později pod jeho taktovkou stala nejlepším orchestrem v Německu. Ve službách falckého kurfiřta působil jako koncertní mistr a ředitel komorní hudby. Je jedním ze zakladatelů tzv. mannheimské školy. Celkem napsal 175 skladeb, z toho je 74 symfonií.

Na koncertu byly uvedeny tři, z nichž Mannheimská a Pastorální se líbily publiku nejvíce. Velký úspěch sklidil i sólista Jan Vindiš, který spolu s orchestrem přednesl Koncert pro housle a orchestr B Dur od Karla Stamice, syna slavného skladatele.

Jan Václav Stamic zemřel 27. března 1757 v Mannheimu, kde je i pochován.

O pěkný hudební zážitek se postaralo Muzeum řemesel ve spolupráci s MKS Beseda za finanční podpory Kraje Vysočina.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy