Inspirace ze Zlínského kraje

Zástupci samospráv obcí a úředníci s agendou nakládání s odpady navštívili v závěru minulého týdne ve Zlínském kraji zařízení na zpracování pneumatik, vysloužilých elektrospotřebičů a nevyužitelného skla.

uniweb weby

Zástupci samospráv obcí a úředníci s agendou nakládání s odpady navštívili v závěru minulého týdne ve Zlínském kraji zařízení na zpracování pneumatik, vysloužilých elektrospotřebičů a nevyužitelného skla, aby příklady dobré praxe a nové informace o zpracování využitelných složek odpadu a jejich následné materiálové využití mohli použít pro vzdělávání široké veřejnosti ve svých obcích a městech. Odborná exkurze se uskutečnila v zařízeních společnosti RPG Recykling v Uherském Brodě a Starém Městě.

V Uherské Brodě ročně zpracují na 30 tisíc tun pneumatik. Po vyjmutí kovových a textilních součástí se pneumatiky drtí v několika fázích až na velikost několika milimetrů.  Takto upravený granulát využívá další dceřiná společnost jako materiál pro výrobu nejrůznějších výrobků – od poklopů na kanály, přes protihlukové stěny a izolační vrstvy stavebních desek až po povrchy sportovišť. Ve Starém Městě z vysloužilých elektrospotřebičů zaměstnanci z chráněné dílny demontují plasty, sklo a měděné, hliníkové a železně díly, aby se z 90 % mohly opětovně využít jako suroviny pro výrobu nových materiálů a výrobků. Z vytříděného skla zůstává část, která není využitelná ve sklárnách, proto je z něj vyráběno tzv. pěnové sklo, které slouží v základech staveb jako voděodolná izolace.

 

Od roku 2004 podporuje Kraj Vysočina a autorizovaná obalová společnost EKO-KOM a.s. oddělený sběr využitelných složek komunálních odpadů. Spolupráce je od začátku zaměřena vedle technické podpory třídění odpadu a na environmentální výchovu a osvětu odborné i laické veřejnosti.

 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 11.06.2018 13:18




0 +
 

Hlavní zprávy