Jak se skenuje svatá studánka? Ukáží to v Pohledu u Havlíčkova Brodu

Pracovníci firmy Natawarde, s. r. o , se ve čtvrtek 6. dubna podílí na projektu 3D zaměřování pramene sv. Anny nedaleko Pohled u Havlíčkova Brodu. Výsledkem akce by měla být unikátně přesná 3D trojrozměrná mapa toho jedinečného poutního místa.

uniweb weby

„Na poutním místě, které se objevilo díky písaři cisterciáckého kláštera v Pohledu Jakubu Čermákovi roku roku 1730, se pár let nedělo nic. V roce 1752 zde vznikla poustevna, v níž bydlel mnich, jenž sepisoval zázraky, které se zdejšímu pramenu přičítali. Až v roce 1760 zde začala stavba kostela a několika kapliček křížové cesty. Vznik poutního místa je spjat s působením cisterciaček, jejichž klášter byl v Pohledu založen roku 1265. Na návrší nad obcí stojí poutní kostel sv. Anny z roku 1766, je to velmi hodnotná a působivá rokoková architektura dle návrhu J. Santiniho. Jak ale praví místní kronika z roku 1876, byl 8. března 1761 konsekrován hlavní oltář kostela v Pohledu, v místě zvaném Lázně Svaté Anny. To by znamenalo, že je kostel o pět let starší než se dosud uvádí.

Roku 1844 byla nad pramenem vody, jemuž se připisovaly léčebné účinky postavena centrální osmiboká kaple sv. Anny s bání podle architekta J. B. Santiniho-Aichla. Kolem kaple byly pak do kruhu vystavěny Kaple křížové cesty,“ přibližuje historii místa Michal Zdeněk Zachar ze společnosti Natawarde, s. r. o.

Podle jeho slov je pod kapličkou cisterna s vodou a pod ní je studna. Hasiči vodu z rezervoáru pod kaplí vyčerpají a studnu prohlédne archeolog. Spolu s tím proběhne 3D zaměření kapličky, aby vznikl model, který bude následně sloužit jako datový nosič o stavu stavby nejen, co do vzhledu, ale především z hlediska stavebně-projekčního.

Nikdo z pamětníků pod kaplí nebyl, nikdo neví, jak zdroj vody funguje. „Nikdo z pamětníků u rezervoáru pod kaplí nikdy nebyl, nikdo neví, jak vypadá, jak funguje a zda je tam vůbec nějaké místo. Jsme na to zvědavi,“ podotkl Milan Klement, starosta Pohledu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy