Jak zachránit pracovní místa v Dukovanech? Pomůže nová komise

Rada Kraje Vysočina schválila zřízení Komise pro výstavbu nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Jejím úkolem bude nejen projednávání postupu přípravy a schvalování investic, ale také včasná identifikace slabých a problémových míst ohrožující průběh příprav.

uniweb weby

Komise, v čele s nově jmenovaným předsedou Jiřím Běhounkem (ČSSD), hejtmanem Kraje Vysočina, si za cíl klade především hladký průběh nastávajících změn. Snaží se proto dosáhnout obnovy technologie jaderné elektrárny tak, aby byl nový zdroj spuštěn před odstavením stávajících bloků a nemusel být přerušen provoz.

Jen tak totiž bude podle vedení kraje možno udržet v regionu stabilní hospodářskou a sociální situaci a zajistit pracovníky pro další provoz jaderné energetiky. Kraj se tím zároveň snaží také o zachování Dukovanska coby jaderné lokality a prodloužení životnosti dukovanské elektrárny, která patří ke klíčovým zaměstnavatelům jihovýchodní části kraje a má vliv na vyšší kupní sílu i životní úroveň regionu.

Případnou výstavbu nového jaderného bloku je možno plánovat až kolem termínu možného odstavení bloků stávajících, tedy nejdřív po roce 2035. Současně by měly být vytvořeny také podmínky pro prodloužení stávajících elektrárenských bloků na 50, případně 60 let.

Text: Vendula Kadlecová

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.04.2017 19:06




0 +
 

Hlavní zprávy