Jaká tajemství ukrývají vojenské prostory, prozradí ve žďárském zámku

K čemu sloužily tajné podzemní objekty Československé lidové armády? Jak to bylo s jadernými zbraněmi na našem území? Návštěvníci přednášky s názvem Tajemství vojenských prostorů, která se bude konat v zámku ve Žďáru nad Sázavou v úterý 17. října v 18.00, se vše dozví a skrze unikátní fotografie, záběry a vyprávění se dostanou do míst opředených tajemstvím.

uniweb weby

„Posluchači prožijí dobrodružné zkoumání vojenských objektů, jaderných skladů i podzemních bunkrů studené války. Uvidí fotografie a záběry z prvních průzkumů Ralska, Milovic a jiných oblastí opuštěných sovětskými vojsky v roce 1991. Pátrání po temné historii je doplněno informacemi z nedávno zpřístupněných archivů a dokumentací toho, co mohou lidé spatřit ještě dnes,“ říká Lucie Herberová, marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou.

Posluchače čekají cesty po dopadových plochách, vojenských střelnicích i opuštěných městech, pomalu se měnících v ruiny. „Svá pátrání po historii jednotlivých objektů popíše Ladislav Lahoda, prezident CMA – společnosti pro výzkum historického podzemí. Jsme rádi, že nám podařilo navázat spolupráci s takovým odborníkem, jakým pan Lahoda je. Jedná se už o druhou přednášku v jeho podání a doufáme, že budeme spolupracovat i nadále,“ dodává Lucie Herberová.

Zámecké odpolední čaje naservírují všehochuť

Žďárský zámek přišel s novým cyklem akcí, které nazval Zámecké odpolední čaje. „Každý měsíc budou moci návštěvníci ochutnat něco nového. Podávat budeme zajímavé přednášky, koncerty, divadla nebo workshopy. Je se na co těšit,“ láká Lucie Herberová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy