Jaké zvyky mají Češi a čeho si vážit na ženách? V Brodě odpověděl klub Mlha

Na Podzimním knižním veletrhu letos vystoupil také Klub Mlha, který se svým autorským čtením zastupovalo pět spisovatelů. Na čtenáře tak čekaly nejen povídky z dětství či básně o ženách, ale také hudební vystoupení s kytarou věnované Bobu Dylanovi.

uniweb weby

Představování nejnovějších publikací otevřel slovenský spisovatel Mathej Thomka, konkrétně povídkou Tŕňovou cestou ze svého knižního debutu Pod orechom tma. Na to navázal se svým vystoupením Gaco Novomesský, který překvapivě obětoval prezentaci vlastního díla ve prospěch Boba Dylana. Na jeho počest za nedávné získání Nobelovy ceny za literaturu zahrál na kytaru a zazpíval francouzskou píseň La chanson de Prévert.

Dalším autorem prezentujícím svou odlišnost byl původem anglický spisovatel Jon Davis. Ten žije v Praze už 24 let a svou postupnou adaptaci na české prostředí zpracoval mimo jiné i v knize Sousedi. Ukázka z povídky Dva příjemné zvyky, co mají Češi, co nemají jiné lidi vykreslila místní obyvatele v tom nejlepším světle. Za ty nejhezčí zvyky totiž považuje skutečnost, že se u nás lidé mezi sebou zdraví, aniž by se znali a stejně tak dlouhé loučení, kdy protahují zuřivé mávání až do chvíle, než vlak nebo jiný dopravní prostředek zmizí za obzorem.

Na potvrzení jeho slov o příjemné české povaze vystoupil s autorským čtením i Jan Nejedlý a představil hned tři své publikace. Příručku Malý humorista věnoval všem začínajícím vtipálkům a Nová pražská strašidla zase těm, kteří v životě tak trochu tápou. Povídka o studentském strašidlu Ditě Absurditě a jejím intelektuálském životě završeném prostřelením oka po domácku vyrobenou bambitkou a následným skokem z Vyšehradských hradeb tak zvedla náladu nejen studentům vysokých škol. Na závěr představil také svou nejnovější báseň Čeho si vážím na ženách – obsahovala pouze dlouhou dramatickou odmlku.

Celou besedou provázel Saša Gr, který setkání s Klubem Mlha završil úryvkem z knihy Jede medička na sáňkách. Jeho povídka Stěrač vykreslovala groteskně, avšak naprosto přesně, jak vypadá dětství strávené na předměstských sídlištích, kdy se ještě děti nebály sáhnout na živou mouchu a dobře věděly, co je to klepač.

Finální tečkou za setkáním pak byly autorské básně všech přítomných spisovatelů na stejnojmenné téma přednášky, tedy Snížená viditelnost.

Text: Vendula Kadlecová
Foto: Karolína Sedláčková


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 16.10.2016 18:30




0 +
 

Hlavní zprávy