Jeden svět Pelhřimov 2017 vyzývá: Nezapomínejme na sílu spolupráce!

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět, jehož hlavní téma je letos Umění spolupráce se v Pelhřimově uskuteční po páté. Zahájí ve čtvrtek 23. března úvodní projekcí v kině Vesmír a pak se až do neděle 26. března tradičně přestěhuje do kinokavárny v hotelu Slávie.

uniweb weby

Festival není pouze přehlídkou snímků o lidských právech, ale také diskusním místem, kde můžete po každé projekci debatovat nad nejrůznějšími aktuálními tématy s odborníky, režiséry a protagonisty filmů. „Letos je hlavním festivalovým tématem Umění spolupráce, a proto připomínáme hodnotu společného úsilí a sdílení. V době populistické rétoriky, negativních diskusí na sociálních sítích a záplavě „alternativních faktů“ je spolupráce pozitivní cestou, jak reagovat na rozdělenou společnost,“ uvádí Hana V. Konvalinková, hlavní koordinátorka pelhřimovského festivalu. Diváci se mohou těšit na desítku nejzajímavějších a aktuálních titulů, které pro ně vybrali organizátoři z pořádajícího Spolku Javořice. Mezi nimi jsou také hned tři dokumenty, oceněné odbornými porotami.

Ve čtvrtek 23. března zahájí slavnostně Jeden svět Pelhřimov v kině Vesmír projekcí českého snímku Děti online. Film se setkal s velkým zájmem pelhřimovských škol a během následujícího týdne ho pro školáky uvede festival hned pětkrát. Téma však není zajímavé jen pro děti, ale také pro rodiče a vůbec všechny, kdo s dětmi přichází do styku, proto tímto dokumentem také letošní festival zahajuje. Diskuse po filmu se zúčastní známý pelhřimovský psycholog a etoped Zdeněk Martínek, Lukáš Habich, odborník na kyberšikanu a účast přislíbili také dva mladí youtubeři, kteří do diskuse přinesou určitě zcela jiný pohled. „Mimořádně aktuální film, který mnohým umožní nahlédnout do neznáma světa youtuberů, pařičů počítačových her a sociálních sítí, je doslova hitem mezi všemi generacemi,“ dodává Jiří Pykal z organizačního týmu.

Z českých snímků se můžete dále těšit na Exekuci Andrey Culkové na téma zadlužování a O čo ide Idě o sboru romských dětí Čhavorenge Idy Kellarové. K vidění bude i Normální autistický film Miroslava Janka, který získal Cenu poroty České soutěže, a po kterém přijde s diváky diskutovat Dagmar Zápotočná, zakladatelka Asociace pomáhající lidem s autismem, která je zároveň odbornice na práci s lidmi s poruchami autistického spektra.

Ze zahraničních dokumentů to bude rakouský Future Baby, Ukončit válku o 52 leté občanské válce v Kolumbii, My jsme počátek lidstva a Plastová Čína se sociálně-ekologickou tematikou a norsko-švédský Není úniku o současném Iráku, kterému byla udělena Cena Poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film. Pozornost diváků si zaslouží i Dobrý pošťák, který zahajoval pražskou přehlídku a je o situaci na bulharsko-turecké hranici a tamních syrských uprchlících. Po projekci bude diskutovat právník a známý občanský aktivista Jan Vrobel.

Festival odstartovala v sobotu 18. března doprovodná akce Muzikoterapeutický koncert To se musí zažít! v pelhřimovském kostele sv.Víta. A ode dneška začínají speciální projekce a diskuse v kině Vesmír pro základní a střední školy z Pelhřimova a okolí. Kromě žádaného dokumentu Děti online, bude uváděn i Zemřít pro design, který poukazuje na problematiku výroby elektroniky v čínských výrobnách, kde často panují nelidské podmínky a toxické prostředí.

„Tahákem bude letos jistě i novinka Jeden svět interaktivně - krátké filmy ve virtuální realitě. Přejímají prvky jednoduchých videoher, nové technologie dokážou simulovat různé stavy a vzdálená skutečnost se tak najednou stává něčím velmi přítomným. Projekce virtuální reality můžete vyzkoušet od 24. do 26.3. ve vestibulu hotelu Slávie v čase mezi festivalovými filmy“, zve za organizátory Lukáš Polák.

Vstupenky na festival jsou v prodeji v Informačním centru a v kině Vesmír. Více informací a program festivalu naleznete na: www.jedensvet.cz/2017/pelhrimov a na www.osjavorice.webnode.cz, či na facebooku Jeden svět Pelhřimov. Festival v Pelhřimově pořádá Spolek Javořice ve spolupráci s městem Pelhřimov, hotelem Slávie, Agenturou Dobrý den, GYOA Pelhřimov a za přispění sponzorů.

Akci poskytl záštitu František Kučera, starosta města Pelhřimova.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy