Jednání o krajské koalici začnou v pondělí. Hejtmana si asi podrží ČSSD

Vítězná ČSSD sice jednání o budoucí vysočinské koalici zahájí až zítra, už těsně po volbách se ale začaly rýsovat možné koalice. Možností je několik, je ale pravděpodobné, že hejtmanem i dál bude Jiří Běhounek (ČSSD).

uniweb weby

Dosud vládnoucí koalice sociálních demokratů a komunistů utrpěla na Vysočině citelnou porážku. Dosud měla 45členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 28 hlasů, po letošních volbách ale svou převahu ztratila.

Zatímco KSČM se v regionu na vládě nejspíš dál podílet nebude, ČSSD takřka určitě ano. Vyplývá to z vyjádření lídrů úspěšných stran, která uveřejnil regionální Deník. Šéf krajských sociálních demokratů Jiří Běhounek řekl, že chce o budoucí koalici jednat se všemi úspěšnými stranami.

Lídrovi kandidátky druhého hnutí ANO Josefu Pavlíkovi by se nejvíc pozdávala krajská koalice totožná s tou celostátní – tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL, které by se nebránila ani ČSSD. Tato koalice by měla pohodlnou většinu 27 hlasů.

„Vládní spolupráce“ však není moc po chuti šéfovi třetí KDU-ČSL Josefu Kalinovi, kterému podle jeho slov příliš nevoní politika Andreje Babiše. Kalina je však o koalici na vládním půdorysu taky ochoten jednat.

Lidovce by mohla v budoucí krajské vládě nahradit občanská demokracie nebo Starostové pro Vysočinu. Mimo hru nejspíš zůstanou komunisté, okamurovci a Strana práv občanů – spolupráce s nimi je totiž pro většinu stran nepřijatelná.

Ve hře je ale taky možnost koalice bez hnutí ANO – její vytvoření se však matematicky zdá poměrně krkolomné. Tvořit by ji mohly snad jen ČSSD, KDU-ČSL a ODS.

Přinášíme přehled nejpravděpodobnějších krajských koalic: (většinu tvoří 23 mandátů)

1) ČSSD + ANO + KDU-ČSL – Pro zástupce Babišova hnutí jasná volba, proti by nemuseli být sociální demokrati a navzdory počátečnímu ostychu nakonec ani lidovci. Zatím jasně nejnadějnější varianta. (27 mandátů)

2) ČSSD + ANO + Starostové pro Vysočinu – Lidovci se do spolupráce s hnutím ANO na Vysočině moc nehrnou, v koalici vznikající na vládním půdorysu by je tak mohli nahradit Starostové pacovského starosty Lukáše Vlčka. Také tato možnost necelý den po uzavření volebních místností vypadá reálně. (24 mandátů)

3) ČSSD + ANO + ODS – Pokud by se tandem ČSSD-ANO na spolupráci neshodl ani se Starosty, do koalice by mohla proklouznout ODS. Ta má však z pražské centrály úkol: s hnutím ANO spolupracovat jen, pokud je to nezbytně nutné. (25 mandátů)

4) ČSSD + KDU-ČSL + ODS – I na Vysočině se zavedené strany mohou pokusit hnutí ANO vyšachovat, moc možností ale nemají. Nejspíš jedinou šancí je jedničková většina ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Jak by ale spolupráce ideových soupeřů fungovala, není jasné. (23 mandátů)

5) Menšinová vláda ČSSD – I taková možnost je samozřejmě na stole. Menšinová rada regionu vládla v předchozích čtyřech letech. Nejspíš by ji nepodpořilo ANO, ruku by však pro ni mohli zvednout komunisté i lidovci. Pravděpodobná ale moc není.

6) ČSSD + ANO + KSČM – Dostáváme se spíše k teoretickým koalicím. Spolupráci sociálních demokratů a komunistů v předvolební kampani kritizovali téměř všechny opoziční strany. Jediný, kdo by matematicky (otázka zda i fakticky) mohl fungování stávající koalice prodloužit je hnutí ANO. (26 mandátů)

7) ČSSD + ANO + SPDSPO – Další spíše teoretická možnost. Pro sociální demokraty i pro ANO by spolupráce se zastupiteli napojenými na Tomia Okamuru byla nejspíš nepřijatelná. Navíc by měla jen křehkou většinu. (23 mandátů)

8) ANO + KDU-ČSL + ODS + Starostové pro Vysočinu – Postavit na Vysočině radu bez ČSSD bude takřka nemožné. ANO jasně preferuje spolupráci právě se sociálními demokraty, KDU-ČSL nemá na sestavení funkční koalice sílu. Vyřazení vládnoucí ČSSD z rady je krajně nepravděpodobné. (25 mandátů)

9) Jiná možnost – Politika je nevyzpytatelná na celostátní i krajské úrovni. Zrodit se tam může i jiná – na první pohled takřka nemožná – koalice.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 09.10.2016 12:27




0 +
 

Hlavní zprávy