Jihlava přivítá o víkendu mladé Maďary a Rakušany

V rámci činnosti Domu dětí a mládeže Jihlava (DDM Jihlava) navštíví od čtvrtka 9. do neděle 12. března Jihlavu a její okolí skupina středoškoláků z Maďarska a Rakouska, doprovázet je po celou dobu budou mladí Češi z řad eljub Clubu DDM Jihlava.

uniweb weby

„Ke skupině se přidá i francouzský lektor Jean Griffon, který v tomto roce působí jako rodilý mluvčí na různých školách na Vysočině a dále Theo Trantakis, který právě vykonává svoji Evropskou dobrovolnou službu v pelhřimovském spolku Hodina H, z. s.,“ vysvětluje Kateřina Málková z Domu dětí a mládeže Jihlava.

Tématem setkání mladých lidí na Vysočině je projekt Zdařilé soužití. „Program začne ve čtvrtek večer uvítáním a seznamováním se v DM Jihlava. V pátek následuje workshop na téma Žít a pracovat v mezinárodním a interkulturním prostředí na Krajském úřadě Kraje Vysočina, který dává prostor pro diskusi mezi mladými lidmi a lidmi s rozhodovacími pravomocemi, přizváni jsou i zástupci firem z Vysočiny s mezinárodní působností. Polední čas stráví mezinárodní skupina v Horních Dubénkách v Bistrot de Papa, kde bude možné podiskutovat s majitelem restaurace s francouzským původem o tom, jaké to je podnikat v Čechách a mít českou manželku. Páteční oficiální program završí návštěva francouzské firmy Deville TPC, kde budou mít mladí lidé možnost konfrontovat realitu v mezinárodním obchodu,“ dodává Kateřina Málková.

Sobota bude ve znamení minulosti – při návštěvě polenských židovských památek si budou moci mladí lidé připomenout období, ve kterém se společné soužití lidí různých kultur příliš nezdařilo. Neděle už bude pouze ve znamení loučení a odjezdu.

Setkání probíhá díky evropskému vzdělávacímu programu Erasmus+. DDM Jihlava se od začátku tohoto roku zapojilo do tímto programem podpořeného projektu s názvem eljub Dialog. Koordinátorem projektu je rakouská organizace pilgern & surfen Melk za podpory Dolnorakouského zemského úřadu pro mládež. Partnery je kromě DDM Jihlava ještě další šest organizací z různých zemí střední Evropy. Jihlavské setkání mládeže je pouze jednou z mobilit, které v rámci projektu probíhají, v lednu např. mohla česká skupina mládeže vycestovat do Rumunska.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy